вівторок, 24 жовтня 2017 13:09

Вчені дізналися, чому люди бояться павуків і змій

Вчені дізналися, чому люди бояться павуків і змій
Результати дослідження показують, що страх перед павуками і зміями властивий людям з самого раннього віку Фото: wind.ck.ua

Страх перед павуками і зміями присутній у людей з раннього віку. Це з'ясували вчені Інституту когнітивістики і наук про мозок Товариства Макса Планка. Результати дослідження опубліковані в журналі Frontiers in Psychology.

Вчені демонстрували 6-місячним немовлятам зображення квітів і павуків, одночасно вимірюючи ступінь розширення зіниць.

Цей показник свідчить про рівень вироблення організмом гормону норадреналіну. Це дає змогу оцінити стрес. У паралельному аналогічному експерименті немовлятам показували риб і змій.

"Коли немовлята дивилися на зображення павуків, їхні зіниці розширювалися в середньому на 0,14 міліметра, в той час як при погляді на квітку - лише на 0,03 міліметра", - говорить нейробіолог Штефані Хель.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Землю "накриють" тривалі магнітні бурі

Результати дослідження показують, що страх перед павуками і зміями розвинувся в результаті еволюції.

"Як і в інших приматів, мозок людини має механізми, що дозволяють розпізнавати об'єкт і швидко реагувати на нього", - пояснила Хель.

Вчені з університету Гельсінкі назвали складові дієти, яка може поліпшити пам'ять. В її основі - продукти, які стоншують клітинні мембрани. Це сприяє збільшенню швидкості обміну сигналами між клітинами.

Зараз ви читаєте новину «Вчені дізналися, чому люди бояться павуків і змій». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4069
Голосування Чи варто із дітьми вчити уроки?
  • У жодному разі не треба
  • Завжди потрібно
  • Треба до 5 класу
  • Потрібно, якщо дитина заробила погану оцінку
  • Слід тільки перевіряти виконане завдання
  • Треба, якщо про це благатиме дитина
Переглянути