середа, 03 лютого 2021 18:06

В Україні не сприймають шкільної форми - експерт

В Україні не сприймають шкільної форми - експерт
В Україні не сприймають шкільної форми - експерт фото: wworld.com.ua

27 січня у своєму дописі на Facebook освітній омбудсмен Сергій Горбачов наголосив, що в школах знову загострилося питання щодо шкільної форми. Його служба отримує чимало звернень від учнів та їхніх батьків. Вони стверджують, що адміністрації навчальних закладів змушують носити відповідну форму.

- Є країни, де шкільна форма - це круто та класно, - говорить Віктор Громовий, Заслужений вчитель України, головний редактор порталу "Освітня політика".

Він розповідає Gazeta.ua, чи існує проблема шкільної форми в Україні та чи може адміністрація шкіл примушувати її носити.

Приклади яких країн є взірцем у носінні шкільної форми?

- Японія. Перебуваючи у цій країні п'ять тижнів, зрозумів, що шкільна форма у школах та університетах є історичною традицією та особливістю ментальності. Будь-яку людину в Японії, яка одягає форму, вважають шанованою. Це може бути і школяр, і студент, і поліцейський, і залізничник. Японці ніколи не чинили супротив щодо питання форми.

Не можна створювати скандал на порожньому місці

Яка ситуація склалася в країнах ЄС?

- В Європі склалася зовсім інша ситуація. Я, як директор гімназії, постійно натрапляв на проблему, коли малеча одягала гімназійську форму із задоволенням, а старшокласники не хотіли її носити. Вони вважали, що форма не підкреслює індивідуальність.

Як вирішили цю проблему?

- Ми вирішили піти на компроміс і запровадили діловий стиль одягу. Відповідно, зняли проблему шкільної форми. В Україні абсолютна більшість людей не сприймає шкільної форми в силу своєї ментальності.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Живе навчання завжди було дорогим задоволенням - експерт розповів про попит на репетиторів

Чому у школах постійно загострюється питання щодо шкільної форми?

- Я не знаю, чому це питання загострюється. Наразі воно не знаходиться у порядку денному. Обов'язкової шкільної форми немає. Це питання розташоване на 126 місці за своєю актуальністю. Я не знаю ситуації, де б зараз це питання загострилося. Форма не є обов'язковою, а там, де вона впроваджена, її з гордістю носять.

Чи має право адміністрація школи примушувати учнів носити шкільну форму?

- В Україні немає обов'язкової шкільної форми, тому адміністрація шкіл не може це робити. Раніше наші учні, які навчалися в американських школах, розповідали, що на заняття не допускають без відповідної шкільної форми. Усюди є дрескоди або ж діловий стиль одягу, які обумовлюють елементарні речі.

Форма не підкреслює індивідуальність

Чи існують шляхи вирішення цієї проблеми?

- Якщо адміністрація школи вирішила запровадити шкільну форму, яка не є обов'язковою, то, мабуть, вона радилися з усіма учасниками освітнього процесу. Сподіваюсь, що це відбувалось абсолютно демократично. Якщо є якась скандальна мати, якій це не подобається, то ніхто не тримає її дитину в цьому закладі освіти. Не можна створювати скандал на порожньому місці. Є демократична процедура, тому не треба створювати штучної проблеми навколо питання форми чи будь-чого.

Який вигляд повинен мати одяг для школи? Що є неприпустимим для такого одягу?

Є певні приклади приватних шкіл за британським зразком, де форма є символом статусу. Учні носять її з гордістю. Взагалі, одяг для школи має бути стриманим і діловим. Неприпустимим є носіння мініспідниць або ж речей, які оголюють живіт.

У 1949 році в СРСР ввели єдину шкільну форму. Хлопчики мали носити військові гімнастерки з комірцем-стійкою, з п'ятьма ґудзиками, двома прорізними кишенями із клапанами на груди; а дівчинки — коричневі вовняні сукні із чорним фартухом (по святах — білим). Обов'язковим атрибутом стала символіка: у піонерів — червона краватка, у комсомольців і жовтенят — значок на груди. У 1962 році хлопчиків переодягли в сірі вовняні костюми, а в 1973 році — у костюми із синьої піввовняної тканини з емблемою й алюмінієвими ґудзиками. У 1976 році дівчинки теж стали одягатися по новому — у темно-коричневі сукні. У середині 80-х старшокласниці могли перемінити сукню й фартух на синю спідницю, сорочку, жилетку й піджак.

В Україні форма для хлопчиків була переважно коричневого кольору. Існувало два варіанти верху — піджак або куртка. Емблем на коричневій формі не було.

Після розпаду Радянського Союзу в школах відмовилися від носіння обов'язкової шкільної форми. Тепер кожний навчальний заклад сам повинен вирішувати, уводити форму чи ні. Найбільш престижні навчальні заклади, а також деякі школи мають свою власну форму, що підкреслює приналежність учня до того або іншому навчальному закладу, що допомагає дисциплінувати учнів, прищеплювати їм гарні манери.

З тих пір, як єдина шкільна форма була скасована, питання про зовнішній вигляд учнів вирішується керівництвом навчального закладу разом з батьківськими комітетами, або особистими перевагами батьків.

Зараз ви читаєте новину «В Україні не сприймають шкільної форми - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути