четвер, 15 серпня 2019 11:24

В Арктиці разом зі снігом випадають мікрочастинки пластику - вчені

В Арктиці разом зі снігом випадають мікрочастинки пластику - вчені
У кожному літрі снігу вчені виявили близько десяти тисяч мікроскопічних часток пластику. Фото: https://www.bbc.com

Німецькі та швейцарські вчені з'ясували, що разом зі снігом в Арктиці випадають мікроскопічні частинки пластику. Про це свідчать результати дослідження Інституту полярних і морських досліджень імені Альфреда Вегенера в Німеччині й швейцарського Інституту дослідження снігу та лавин, повідомляє BBC.

Вивчивши зібрані в скляні банки зразки у лабораторії німецького інституту, вчені виявили в кожному літрі снігу близько 10 тис. мікроскопічних часток пластику.

Окрім того, у снігу дослідники виявили частинки гуми й тверді волокна. У воді, яка утворилася, коли сніг розтанув, вчені знайшли знайшли елементи рослинної целюлози, лаків і фарб, волосся тварин тощо.

"Ми очікували виявити якесь забруднення, але така кількість мікропластику нас шокувала. Очевидно, що більша частина мікропластику в снігу потрапила туди з повітря", - сказала лідер експедиції, професор Мелані Бергманн.

Для порівняння учені також зібрали сніг у деяких районах Німеччини та Швейцарії. Виявилося, що у зразках, зібраних у Німеччині, пластику було більше.

Як туди потрапив пластик?

На думку вчених, мікроскопічні частинки пластику, розміром менше за 5 мм у діаметрі, на короткі відстані переносить вітер. Із атмосфери мікропластик "вимивається" опадами — дощем і снігом. Втім, яким чином ці елементи потрапляють в атмосферу, вчені не пояснюють.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Аномальна спека в Арктиці може спричинити танення вічної мерзлоти

Нещодавнє дослідження іншої команди вчених показало, що пластик випадає з опадами навіть у французьких Піренеях, які теж вважають екологічно чистим регіоном.

Зараз ви читаєте новину «В Арктиці разом зі снігом випадають мікрочастинки пластику - вчені». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4069
Голосування Чи варто із дітьми вчити уроки?
  • У жодному разі не треба
  • Завжди потрібно
  • Треба до 5 класу
  • Потрібно, якщо дитина заробила погану оцінку
  • Слід тільки перевіряти виконане завдання
  • Треба, якщо про це благатиме дитина
Переглянути