вівторок, 30 липня 2019 16:55

Аномальна спека в Арктиці може спричинити танення вічної мерзлоти

Аномальна спека в Арктиці може спричинити танення вічної мерзлоти
На Алясці цього року в атмосферу було викинуто вже 50 млн т вуглекислого газу. Стільки ж, скільки сукупно було виділено під час усіх арктичних пожеж останніх десяти років. Фото: REUTERS

У Північній Америці та Євразії полум'ям охоплені надзвичайно великі території. За допомогою супутникових знімків вчені нарахували сотні пожеж у північних областях Канади, Росії та Сполучених Штатів Америки.

Деякі з них сягають більше однієї тисячі квадратних кілометрів, пише Deutsche Welle.

На інтерактивній карті пожежної служби Аляски можна побачити усі пожежі. Клікнувши на багато з них, можна побачити примітку "можливості для гасіння є обмеженими". Пожеж занадто багато, а місцевості віддалені.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українці врятували польське село від пожежі

Лісові пожежі у регіонах поруч з Північним полярним колом, не є чимось незвичним для літніх місяців. Часто вогонь займається через удари блискавки. Але цього року вони є безпрецедентно масштабними й тривалими. Зазвичай, сезон пожеж починається лише в липні чи серпні, коли рослинність висихає за літо. Цього року через спричинені людьми зміни клімату змінилася висотна струменева течія, так званий "джетстрім" - потужний потік повітря високо в атмосфері. Наслідком цього стали погодні аномалії, які перетворилися на буденність.

На початку липня на Алясці зафіксували температурні рекорди, які подекуди сягали позначки вище +30°C. Тому, зазвичай замерзла у цей час земля почала танути раніше, ніж зазвичай. Рослинність у цьому році висохла настільки, що виник вибухонебезпечний стан: варто вдарити блискавці, як це одразу призводить до пожежі. Настільки екстремальної ситуації у минулі 20 років не було.

Наслідки пожеж є руйнівними: на Алясці цього року в атмосферу було викинуто вже 50 млн т вуглекислого газу (CO2). Стільки ж, скільки сукупно було виділено під час усіх арктичних пожеж останніх десяти років.

Дим також становить небезпеку. Вітер транспортує дрібний пил та оксид вуглецю на тисячі кілометрів лише за декілька днів. Люди, що мешкають у цих регіонах, перебувають у подвійній небезпеці від вогню та смогу.

Арктика є важливою для збереження клімату ще з однієї причини. Там розташована так звана вічна мерзлота. Це земля, яка щонайменше два роки поспіль є замерзлою. Верхній шар тане лише влітку та замерзає взимку знову. 19 млн кв км на Північній півкулі вважаються вічною мерзлотою. Це площа, на якій Німеччина могла б уміститися 50 разів.

На території російського Сибіру тиждень палають ліси. Пожежами охоплено 3 млн га тайги. Рятувальники зафіксували 500 осередків загорянь. Їхня площа продовжує зростати.

Зараз ви читаєте новину «Аномальна спека в Арктиці може спричинити танення вічної мерзлоти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути