пʼятниця, 11 грудня 2020 15:03

Український учений уперше отримав європейський грант

Український учений уперше отримав європейський грант
Свої дослідження український науковець буде проводити в Україні на базі компанії Enamine Ltd, де працює науковим директором. Фото: pixabay

Першим українським хіміком, який отримав грант Європейської дослідницької ради - ERC, став Павло Михайлюк.

Згідно з грантовою програмою, на проведення досліджень науковець отримає €1,9 млн на 60 місяців, повідомляє журнал Європейської дослідницької ради.

Науковець вивчатиме сполуки бензолу у складі лікарських засобів і планує надати безпатентні еквіваленти існуючим лікарським засобам, які матимуть покращені властивості. Команда Павла Михайлюка розробить інноваційні ізостери – молекули з аналогічною формою і властивостями, які увійдуть до складу ряду противірусних, протизапальних і гіпотензивних препаратів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українська академія наук - це Радянський Союз всередині країни

"Одним із найпопулярніших структурних елементів у хімії є кільце бензолу. Понад 500 наявних ліків, зокрема аспірин та парацетамол, складаються з молекул, що містять бензол. Проте в останні роки фармацевтичні компанії щосили намагаються постачати на ринок нові ліки, оскільки вони часто використовують старі підходи та "будівельні блоки", які містять бензол", – пояснюють у ERC.

Заміна однієї біологічно активної ізостери на іншу дозволяє вченим поліпшити біологічні та фізичні властивості сполуки без значних змін у хімічній структурі.

Свої дослідження український науковець проводитиме в Україні на базі компанії Enamine Ltd, де працює науковим директором.

Організація є міжнародним постачальником хімічних і біологічних послуг для біотехнологічних компаній, академічних інститутів та дослідницьких організацій.

7 жовтня цьогоріч відбулися вибори президента Національної академії наук України. Наступником Бориса Патона став Анатолій Загородній. Насамперед від нього очікують впровадження реформ всередині установи, розповідає доктор біологічних наук, професор, завідувачка відділу сенсорної сигналізації Інституту фізіології ім. О. О. Богомольця НАН України Нана Войтенко.

Зараз ви читаєте новину «Український учений уперше отримав європейський грант». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4069
Голосування Чи варто із дітьми вчити уроки?
  • У жодному разі не треба
  • Завжди потрібно
  • Треба до 5 класу
  • Потрібно, якщо дитина заробила погану оцінку
  • Слід тільки перевіряти виконане завдання
  • Треба, якщо про це благатиме дитина
Переглянути