середа, 01 травня 2019 14:48

Український прилад для незрячих переміг на всесвітньому конкурсі

Український прилад для незрячих переміг на всесвітньому конкурсі
Школяр винайшов пристрій для людей з порушеннями зору Фото: ТСН

16-річний львівський школяр винайшов пристрій для людей із порушеннями зору.

Хлопець власноруч зробив прилад, який розрізняє 70 кольорів. Завдяки цьому люди з порушеннями зору зможуть визначити, чи увімкнене світло у кімнаті, а також знатимуть, якщо попереду є перешкоди, повідомляє ТСН.

"Такі люди на вулиці зазвичай використовують паличку. Із нею зручніше. Так людина може відчувати всі нерівності землі. Проте в кімнаті складніше, деякі елементи можуть бути крихкі, тому можна щось розбити паличкою", - говорить винахідник Дмитро.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вчені заявили про швидке танення найбільшого льодовика

Пристрій використовує англійську мову, на вигляд, як звичайна пляшка. Над ним школяр працював понад рік. Протягом цього часу хлопець закінчив ІТ-курси, читав статті та дивився відео в Інтернеті.

"Він міг сидіти з ним і до другої ночі, і до третьої, хотів, щоб він запрацював, це колосальна праця", — каже матір винахідника.

Дмитро презентував пристрій у Малайзії на конкурсі винахідників. Там переміг, випередивши 170 учасників із понад 20 країн. Зараз школяр думає, як зменшити розміри пристрою, щоб він був зручніший у використанні. Хлопець планує запустити його у серійне виробництво.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), в усьому світі понад 285 млн людей страждає від порушень зору, із них 45 мільйонів — незрячі. Приблизно 90% людей, які страждають від порушень зору, живуть у країнах, що розвиваються.

Зараз ви читаєте новину «Український прилад для незрячих переміг на всесвітньому конкурсі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути