пʼятниця, 05 березня 2021 10:45

Українські вчені здійснили світовий прорив у діагностиці Covid-19

Українські вчені здійснили світовий прорив у діагностиці Covid-19
Аби передбачити, наскільки важким буде перебіг хвороби, треба здати кров на рівень позаклітинної ДНК. Фото: pixabay.com

Українські науковці першими у світі довели зв'язок між рівнем позаклітинної ДНК та тяжкістю перебігу Covid-19. Такий діагностичний критерій необхідний лікарям, щоб прогнозувати, як розвиватиметься хвороба в конкретного інфікованого.

Про це заявив завідувач відділу загальної та молекулярної патофізіології Інституту фізіології ім. Богомольця Віктор Досенко, передає пресслужба НАН. За його словами, незрозуміло, чому один пацієнт одужує за 7-10 днів, а інший - може потрапити в залежність від кисню.

"Тому всім лікарям вкрай потрібен якийсь прогностичний критерій. Мені приємно повідомити: ми припустили, що саме рівень позаклітинної ДНК і є цим критерієм. Чим вищий він, то гірше прогноз. Ми довели це, до речі, першими у світі. Щоб у 1-й же день хвороби передбачити, наскільки важким буде її перебіг і, відповідно, які препарати слід приймати, потрібно здати кров на визначення рівня позаклітинної ДНК", - зазначив Досенко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Експертка розповіла, коли чекати на повторний локдаун

За останню добу в Україні виявили 10 155 нових хворих на коронавірус. З них дітей – 577, медпрацівників – 345. Загалом від початку епідемії коронавірус підхопили 1 384 917 українців. Померли 26 763 пацієнти, з них 172 за останню добу. Одужали - 1 191 022, за останню добу 4129.

Зараз ви читаєте новину «Українські вчені здійснили світовий прорив у діагностиці Covid-19». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути