Ексклюзиви
четвер, 22 червня 2017 15:13

Українець отримав приз від "Вікіпедії"

Українець отримав приз від "Вікіпедії"
Хлопець завершив 10-тисячну статтю та отримав приз – поїздку у США від фонду Wikimedia Фото: 20minut

Один із постійних дописувачів енциклопедії Вікіпедія, студент 23-річний Максим Терлецький отримав нагороду.

Він автор статей про персонажів української та світової історії, краєзнавства й сучасного мистецтва.

Хлопець завершив 10-тисячну статтю та отримав приз – поїздку у США від фонду Wikimedia.

"П'ять років тому я написав першу свою статтю. Матеріал був про одного маловідомого гетьмана XVIII століття, про якого відомостей залишилося мало", - розповідає Максим Терлецький із Тернополя.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Студенти показали, як списують на іспитах

Більшість статей, якими займався Максим, перекладені з англійської. Але йому, як редактору, довелося вносити в них правки, щоб пристосувати до українських реалій. Статті про західних поп-зірок він доповнює інформацією про їх виступи в Україні. За вихідний день Максим може написати й перекласти до 10 статей, а своїм рекордом називає 24 дописи.

"Багато курйозів є у статтях про українських політиків. Я їх не пишу, але був певний час редактором у політичному розділі. Напередодні виборів 2014 року розпочалася "війна правок". У біографіях голів партій почали додавати відомості про кримінальні статті й судимості. Представникам однієї партії приписали зростання статків за час перебування у владі. Причому без жодного посилання на достовірне джерело. Потрібно було постійно видаляти невірні дані. Після того я добровільно відмовився від місця редактора", - говорить Максим.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Стартувала "Нобелівська премія для вчителів"

З 1 червня 2017 року кожен, хто напише 10 тис. статей для Вікіпедії, отримає від фонду Wikimedia безкоштовну тижневу поїздку в США. Поїздка включатиме відвідання штаб-квартири Вікіпедії, бібліотеки Конгресу США. Крім того буде екскурсія Нью-Йорком.

Раніше, українська версія Вікіпедії - безкоштовної електронної енциклопедії, похвалилася своїм рекордом. Тепер у ній 700 тис. статей українською мовою.

Зараз ви читаєте новину «Українець отримав приз від "Вікіпедії"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 4069
Голосування Чи варто із дітьми вчити уроки?
  • У жодному разі не треба
  • Завжди потрібно
  • Треба до 5 класу
  • Потрібно, якщо дитина заробила погану оцінку
  • Слід тільки перевіряти виконане завдання
  • Треба, якщо про це благатиме дитина
Переглянути