пʼятниця, 28 січня 2022 12:03

Український супутник "Січ-2-30" не зможе працювати на орбіті кілька місяців. У чому причина

Вітчизняний супутник "Січ-2-30" зараз працює в енергозберігаючому режимі й не зможе виконувати свої завдання у космосі щонайменше 1-2 місяці.

Про це повідомляє розробник — КБ "Південне" в офіційному коментарі у Facebook.

"Ряд зовнішніх чинників, пов'язаних з особливостями запуску, не дозволив встановити стійкий зв'язок з космічним апаратом під час критично важливих перших сеансів і забезпечити своєчасну побудову його штатної орієнтації. Орієнтація залишилася такою, коли на робочі поверхні сонячної батареї потрапляє лише відбите від поверхні Землі сонячне випромінювання або короткочасне пряме випромінювання під досить малим кутом. Поєднання цих факторів призвело до негативного впливу на енергетичний баланс апарата", — йдеться у повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Український супутник вийшов на орбіту та передав перші дані

Через відсутність достатньої кількості електроенергії супутник перезавантажився і перейшов у режим енергозбереження. Однак, моделювання подальшого руху "Січ-2-30" показало, що протягом 1-2 місяців просторове положення стане сприятливим для накопичення електроенергії, і супутник займе штатне положення.

Автор: facebook.com/yuzhnoye/
  Спеціалісти Національного центру управління та випробувань космічних засобів разом з фахівцями ДП "КБ "Південне" забезпечують зв'язок з космічним апаратом та аналізують телеметричну інформацію, готуючись до продовження льотних випробувань
Спеціалісти Національного центру управління та випробувань космічних засобів разом з фахівцями ДП "КБ "Південне" забезпечують зв'язок з космічним апаратом та аналізують телеметричну інформацію, готуючись до продовження льотних випробувань

Джерела медіаресурсу dev.ua стверджують, що, супутник розроблявся для запуску у вертикальному положенні на ракеті російського або індійського виробництва, а не в бічному, як це робилося під час місії Transporter-3 на ракеті Falcon-9 Ілона Маска.

13 січня о 17:25 за київським часом з бази космічних сил США на мисі Канаверал стартував український супутник "Січ-2-30". Він вийшов на орбіту вперше за 10 років. Ракету-носій Falcon 9 розробила компанія Space X Ілона Маска.

Супутник "Січ-2-30" завважки 180 кг виготовили у Дніпрі. Виробництво супутника коштувало 120-130 млн грн. Запуск за допомогою ракети SpaceX - ще $1,99 млн.

Останній вітчизняний супутник — "Січ-2" — Україна відправила на орбіту у серпні 2011-го за допомогою ракети-носія "Дніпро-1". Її виготовили із залученням російських компаній.

З початком війни на Донбасі співробітництво з Росією в аерокосмічній галузі припинили. Українська аерокосмічна промисловість залишилася без низки російських компонентів, важливих для виробництва супутників. Під контролем РФ у Євпаторії опинився і Центр управління і випробування космічних засобів разом з обладнанням, що використовували для управління супутником "Січ-2".

Зараз ви читаєте новину «Український супутник "Січ-2-30" не зможе працювати на орбіті кілька місяців. У чому причина». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4069
Голосування Чи варто із дітьми вчити уроки?
  • У жодному разі не треба
  • Завжди потрібно
  • Треба до 5 класу
  • Потрібно, якщо дитина заробила погану оцінку
  • Слід тільки перевіряти виконане завдання
  • Треба, якщо про це благатиме дитина
Переглянути