четвер, 13 січня 2022 23:29

Український супутник вийшов на орбіту та передав перші дані

Український супутник вийшов на орбіту та передав перші дані
Із супутником "Січ-2-30", який виведений на космічну орбіту, було встановлено перший сеанс зв'язку. Фото: facebook.com/dmitriy.kisilevskiy.1?fref=nf

Національний центр управління та випробувань космічних засобів успішно провів перший сеанс зв'язку з супутником "Січ-2-30", який сьогодні був виведений на космічну орбіту.

Про це повідомив президент України Володимир Зеленський у Telegramm.

"Наразі з апаратом встановлено стійкий зв'язок, усі його бортові системи працюють у штатному режимі", - йдеться у повідомленні.

Супутник уже передав перші дані. Про це повідомив у Facebook народний депутат від "Слуги народу" Дмитро Кисилевський.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Не стримував радості" - Зеленський розповів, як дивився на запуск українського супутника

"Зараз я в Центрі космічного зв'язку в Дунаївцях (Хмельницька область). Український супутник "Січ-2-30", розроблений КБ Південним у Дніпрі, передав з висоти 525 кілометрів першу інформацію. Стартовий сеанс зв'язку відбувся. Хвилювання, пов'язані із запуском ракети Falcon 9 та розгортанням супутника на орбіті, позаду", - повідомив нардеп.

Тепер протягом двох місяців відбуватиметься стабілізація на орбіті, перевірка роботи сонячних батарей, випробування та налагодження всіх робочих систем, на дев'яту добу надійде перший пробний знімок, і після цього почне надходити інформація у повному обсязі

Дані, отримані завдяки супутнику, допомагатимуть у роботі українським аграріям, картографам, а також у сферах лісового та водного господарства, безпеки й оборони, моніторингу надзвичайних ситуацій і стихійних лих. Крім того, супутник буде інтегрований у програму Європейського Союзу зі спостереження за Землею Copernicus.

13 січня о 17:25 за київським часом з бази космічних сил США на мисі Канаверал стартував запуск українського супутника "Січ-2-30". Він вийшов на орбіту вперше за 10 років. Ракету-носія Falcon 9 розробила компанія Space X Ілона Маска.

Супутник "Січ-2-30" завважки 180 кг виготовили в Дніпрі. Витрати на виробництво супутника сягнули 120-130 млн грн. Запуск за допомогою ракети SpaceX коштуватиме ще $1,99 млн.

Останній вітчизняний супутник - "Січ-2" - Україна відправила на орбіту в серпні 2011-го за допомогою ракети-носія "Дніпро-1". Її виготовили із залученням російських компаній.

З початку війни на Донбасі співробітництво з Росією в аерокосмічній сфері припинили. Українська аерокосмічна промисловість залишилася без низки російських компонентів, важливих для виробництва супутників. Під контролем РФ у Євпаторії опинився і Центр управління і випробування космічних засобів разом з обладнанням, яке використовували для управління супутником "Січ-2".

Зараз ви читаєте новину «Український супутник вийшов на орбіту та передав перші дані». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути