вівторок, 12 грудня 2017 17:05

Науковці відкрили нову матерію

Науковці відкрили нову матерію
Науковці підтвердили існування нового виду матерії – екситонію. Фото: espreso.tv

Півстоліття знадобилося міжнародній групі науковців, щоб експериментально підтвердити існування нового виду матерії – екситонію.

У рамках експерименту в Іллінойському університеті вчені виявили конденсат із квазічасток. Квазічасточки-екситони не пов'язані з електричним зарядом і можуть перебувати в одному квантовому стані, повідомляє espreso.tv

Виявили, що в напівпровідниках електрони на грані одного енергетичного рівня атома можуть переходити на інший енергетичний рівень, залишаючи після себе дірку.

Щоб підтвердити існування екситонію вчені використали кристали, вкриті диселенидом титану і найсучасніші високочутливі прилади. Останніми виміряли колективні збудження енергетичних часточок-бозонів у парі екситон-проміжок, незалежно від їхнього імпульсу. Кристали охолоджували до -83 °C.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нобелівську премію-2017 з фізики присудили за дослідження гравітаційних хвиль

Відкриття важливе, адже екситоній - ідеальний провідник та ізоляційний матеріал. Він також має властивості надрідини. Також вчені наголошують, що завдяки цьому матеріалу відкриються нові шляхи до розвитку квантових технологій.

Американські вчені виявили докази того, що кварки, субатомні частинки, при злитті одне з одним можуть виділяти в 10 разів більше енергії, ніж реакції всередині зірок. З теоретичного погляду це відкриття може допомогти розгадати таємницю походження матерії і повністю перевернути існуючі теорії про народження та еволюції Всесвіту.

Зараз ви читаєте новину «Науковці відкрили нову матерію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути