Ексклюзиви
четвер, 11 травня 2017 13:00

Учені знайшли складні віруси у льодовиках

Учені знайшли складні віруси у льодовиках
У льодовиках сплять складні віруси Фото:e-searching.net

Глобальне потепління може призвести до пробудження древніх вірусів. Такого висновку дійшла Міжнародна група вчених. Дослідники виявили у льодах російської тундри мімівірус, дуже складний (містить 1200 генів, для порівняння: ВІЛ містить лише 9), і такий великий, що його видно у звичайний оптичний мікроскоп. Віруси заморожені, але живі.

Під час досліджень їх розморозили і виявили, що вони здатні вражати живі організми.

Науковці припускають, що віруси-гіганти здатні вирватись на волю, а організм людини не зможе надати їм достатнього опору.

На думку наукового оглядача газети New York Times Карла Циммера, ймовірність такого сценарію низька. Активність вірусів помітили лише в лабораторних умовах, тобто вони досі заморожені у льодовиках і не створюють небезпеки.

"Із вічної сибірської мерзлоти не вирвався ще жоден патоген, небезпечний для людини. Небезпека спалаху древніх вірусів малоймовірна," - повідомив Циммер.

Важливість такої древньої знахідки не можна заперечити. За допомогою зразків вірусів фахівцям вдасться глибше дослідити складну природу вірусів, адже вони приблизно в 30 разів більші за звичайні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Винайшли безбарвну каву

Площа льодовиків скоротилась до 2,28 млн кв. км. Це на 10 тис. кв. км менше ніж попередній абсолютний мінімум, зафіксований 1997 року. Причиною рекордного скорочення площі льодовиків в 2016-2017 роках стало глобальне потепління, викликане діяльністю людства.

Зараз ви читаєте новину «Учені знайшли складні віруси у льодовиках». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути