неділя, 13 червня 2021 02:55

Учені пояснили, як виникає північне сяйво

Учені пояснили, як виникає північне сяйво
Вчені нарешті отримали доказ того, що частинки розсипаються по космосу потужними альфвеновськими хвилями. Фото: Pixabay

Нове дослідження показало, що електрони "подорожують" по космосу, створюючи північне сяйво.

Вчені нарешті отримали доказ того, що частинки розсипаються по космосу потужними альфвеновськими хвилями. Фізики надали остаточні доказами того, що північне сяйво є результатом того, що електрони "борознять" космос на потужних хвилях, пише focus.ua.

Вченим давно відомо, що полярне сяйво виникає, коли заряджені частинки Сонця злітають в космос і врізаються в магнітосферу Землі. Ці заряджені частки переміщаються по лініях магнітного поля нашої планети в верхні шари атмосфери, де вони стикаються з молекулами кисню та азоту, випускаючи при цьому сліпуче кольорове світло.

Але все ще залишалося питання: як ці сонячні частинки набирають достатньо швидкості і енергії, щоб з такою силою врізатися в атмосферу Землі? Одне популярне пояснення пов'язано з альфвеновськими хвилями - потужними геомагнітними хвилями, які поширюються через плазму, заряджений газ, що становить сонячний вітер.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Китайський марсохід надіслав нові вражаючі фото Червоної планети

Ці хвилі можуть уловлювати випадкові електрони в плазмі і розганяти їх до надзвичайно високих швидкостей, більше 72 мільйонів км/год, не збиваючи їх з курсу. Прилади фіксували альфве- нівські хвилі, що рухаються до Землі над полярними сяйвами, але у вчених не було остаточного способу довести, що ці хвилі прискорюють електрони - до сих пір.

У новому дослідженні вчені використовували прилад під назвою Large Plasma Device (LPD) - вакуумну камеру довжиною 20 метрів в Каліфорнійському університеті в Лос-Анджелесі, здатну утримувати магнітне поле, щоб відтворити альфвенівські хвилі в умовах, аналогічних в сонячному вітрі. Вчені виміряли швидкість електронів, що рухаються через плазмову камеру, і виявили, що невелика кількість електронів дійсно прискорюється хвилями до великих швидкостей.

"Вплив на електрони було схоже на те, як серфер ловить хвилю і постійно прискорюється у міру того, як рухається разом з нею", - говорить Грег Хоуз з Університету Айови.

Міжнародна група науковців помітила гігантську миготливу зірку в центрі Чумацького Шляху. Вона майже повністю втрачає яскравість, а потім поступово її відновлює.

Зараз ви читаєте новину «Учені пояснили, як виникає північне сяйво». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути