Ексклюзиви
пʼятниця, 11 червня 2021 13:59

У 100 разів більша за Сонце: у центрі галактики знайшли унікальну зірку

У 100 разів більша за Сонце: у центрі галактики знайшли унікальну зірку
Раніше вчені визначили, що пил змушує гігантську зірку Epsilon Aurigae тьмяніти на 50% кожних 27 років. Фото: Amanda Smith

Міжнародна група науковців помітила гігантську миготливу зірку в центрі Чумацького Шляху. Вона майже повністю втрачає яскравість, а потім поступово її відновлює.

Науковці з Великої Британії та Польщі спостерігали за розташованою за 25 тис. світлових років зорею через телескоп в обсерваторії Чилі, повідомляє Кембриджський університет. Вони помітили, що у 100 разів більша за Сонце зірка втрачає яскравість. Втративши 97% яскравості, вона майже зникла з неба, а потім за 100 днів повернулася до початкового стану.

Учені називають такі зорі WIT. Останній об'єкт назвали VVV-WIT-08. Зоря втратила яскравість через те, що її закрив пил біля орбіти сусідньої планети. Невідомо, коли вона знову потьмянішає. Науковці вважають, що це станеться в найближчі 20-200 років.

Це не перша миготлива зоря, яку виявили астрономи. VVV-WIT-08 відрізняється від інших тим, що тьмяніє та повертає яскравість упродовж місяців, а не років. Дослідники сподіваються, що відкриття нових миготливих об'єктів дозволить їм визначити особливості цих небесних тіл.

Раніше вчені визначили, що пил змушує гігантську зірку Epsilon Aurigae тьмяніти на 50% кожних 27 років. А ще одна зоря під назвою TYC 2505-672-1 втрачає яскравість через пил від зірки поруч кожні 69 років.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Китайський марсохід надіслав нові вражаючі фото Червоної планети

На мапи National Geographic відтепер наноситимуть п'ятий океан. З 1915 року випускають карти, де відмічені чотири океани: Атлантичний, Тихий, Індійський і Північний Льодовитий. 8 червня, у Всесвітній день океанів, картографи визнали, що є ще Південний океан.

Зараз ви читаєте новину «У 100 разів більша за Сонце: у центрі галактики знайшли унікальну зірку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути