Ексклюзиви
пʼятниця, 23 серпня 2024 08:16

У стартапі Ілона Маска розповіли про нового пацієнта з мозковим чипом

У стартапі Ілона Маска розповіли про нового пацієнта з мозковим чипом
Другий пацієнт, якому вживили чип - колишній автотехнік. Фото: pixabay.com

Стартап Ілона Маска Neuralink Corp заявила, що операція з імплантації чипа у мозок уже другій людині минула добре.

Пацієнт тепер може проєктувати 3D-об'єкти і грати у відеоігри, наприклад, у Counter-Strike 2, повідомляє Bloomberg.

"Другий пацієнт, якому вживили чип - колишній автотехнік на ім'я Алекс. Він отримав травму спинного мозку. Тепер чоловік може використовувати програмне забезпечення для автоматизованого проєктування, щоб розробити спеціальне кріплення для свого зарядного пристрою Neuralink", - повідомили в компанії.

Компанія працює над новими можливостями для мозкового чипа під назвою Link, який наразі дозволяє пацієнтам керувати курсорами на екрані і цифровими пристроями. У майбутньому Link зможе розшифровувати кілька одночасних рухів і розпізнавати почерк, щоб допомогти пацієнтам швидше писати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Стартап Маска вживить чип у мозок ще однієї людини

"Ці можливості не лише допоможуть відновити цифрову автономію для тих, хто не може користуватися своїми кінцівками, але також відновлять здатність до спілкування для тих, хто не може говорити. Наприклад, для людей з неврологічними захворюваннями", - йдеться у повідомленні Neuralink.

Наразі пристрій Link призначений для пацієнтів з квадриплегією та іншими захворюваннями, які сильно обмежують рух. Маск заявив, що імплантати Neuralink із часом можуть допомогти розширити можливості здорових людей, наприклад, допомогти у відновленні пам'яті.

Мільярдер також сказав, що сподівається до кінця року встановити пристрій ще кільком пацієнтам. Він очікує, що Neuralink вживить чипи ще восьми людям.

Компанія Ілона Маска Neuralink, що займається розробкою мозкових чипів, успішно імплантувала свій пристрій у мозок уже другому пацієнту. Стартап Neuralink зараз знаходиться в процесі тестування свого імпланту.

До того компанія Маска вживила чип лише одному пацієнту - повністю паралізованому внаслідок травми спинного мозку Ноланду Арбо з Аризони. Завдяки чипу чоловік зміг користуватися ПК і навіть грати у відеоігри, користуючись пристроєм за допомогою сили думки.

Варто зазначити, що Neuralink не винайшла інтерфейси "мозок-комп'ютер". Вони існують і імплантуються людьми тваринам з 2006 року.

Головний внесок компанії в технологію - тонкі гнучкі проводи, які покриті електродами для реєстрації активності мозку. У ниток більше електродів, ніж у інших систем. Тобто, їхня пропускна здатність набагато вища. Крім того, вони не завдають таких серйозних пошкоджень, як жорсткі голки. Однак сторонні предмети в мозку з часом руйнуються, а дрібніші руйнуються швидше.

Neuralink є нейротехнологічною компанією, яка була заснована Маском у 2016 році. Основна мета компанії полягає у розробці інтерфейсу мозок-комп'ютер, що дозволить людям взаємодіяти з комп'ютерами та іншими електронними пристроями безпосередньо через мозкову активність.

Зараз ви читаєте новину «У стартапі Ілона Маска розповіли про нового пацієнта з мозковим чипом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути