понеділок, 22 квітня 2019 17:07

ТОП-10 цікавих фактів про Землю

22 квітня святкують Всесвітній день Землі.

Перша "одноразова" акція цього дня пройшла 1970-го в США. День Землі у багатьох країнах святкують у день весняного рівнодення. У Північній півкулі люди хочуть відзначити момент, коли починається весна, а у Південній — осінь.

Gazeta.ua підготувала 10 цікавих фактів про Землю.

1. Земля з'явилась понад 4,5 млрд років тому.

До того, як на планеті з'явилося перші прояви життя, від її народження пройшло ще декілька тисяч мільйонів років. Люди з'явилися близько 4 млн. років тому назад. За геологічними мірками, це зовсім нещодавно.

2. 70% поверхні планети займає вода.

Земля має ще й іншу назву — Блакитна планета. Інші 30% площі є континентальною корою. Її товщина від 35 до 45 км. Крім цього, вона простягається 75 км під гірськими масивами.

3. Доба має менше 24 год.

За точними підрахунками, повний оберт навколо осі наша планета здійснює за 23 год. і 56 хв. Така ж ситуація і з тривалістю року. Оберт навколо Сонця триває понад 365 днів і 6 год. Через це кожні 4 роки у лютомудодається ще один — 29 день. Такий рік має назву високосний.

Автор: quarksandcoffee.com
  Розміри планет відносно Сонця
Розміри планет відносно Сонця

4. Земля не кругла.

Постійні оберти планети вплинули на її форму. Так, Земля сплюснута на полюсах, а на екваторі — більша на 21 км. Таким чином, із урахуванням форми Землі найбільшою гірською вершиною у світі вважають не Еверест, а неактивний вулкан Чимборасо в Еквадорі.

5. Сонячне світло доходить до Землі за 8,3 хв.

Відстань від Землі до Сонця становить понад 149,6 млн км. У випадку, якщо б Сонце раптово згасло, то на Землі б це помітили лише через понад 8 хв.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: День Землі: скільки коштує відмовитися від одноразового посуду і пакетів

6. Основна частка Землі — залізо, кисень, кремній і магній

Якщо розкласти планету на склад, вона матиме: заліза - 32,1%, кисню - 30,1% , кремнію - 15,1% і магнію - 13,9%. Проте 88% заліза знаходиться у земному ядрі. На поверхні земної кори найбільше кисню – 47%.

7. У добовій історії Землі люди з'являться близько опівночі

Якщо історію Землі стиснути до 24 год., тоді життя на ній з'явилося б о четвертій ранку, а наземні рослини — о 22:24. Унаслідок катастрофи о 23:41 вимерли б динозаври. Історія людства розпочалася б тільки о 23:58:43.

8. Земля має найкраще розташування у космосі

Із астрономічної точки зору, наша планета займає найбільш вдале місце для зародження і підтримання життя. Так, орбіта навколо Сонця знаходиться у межах зони з температурою, яка підтримує існування води у рідкому стані. Вчені вважають цей фактор вирішальним в існуванні форм життя.

Автор: Тут цікаво
  Розташування планет Сонячної системи
Розташування планет Сонячної системи

9. Земна кора не є повністю твердою.

Наша поверхня складається із літосферних плит. Вони знаходять у постійному русі. Результатом цього є землетруси, виверження вулканів, океанські западини. Крім цього, це рятує Землю від парникового ефекту. Якщо б померлі організми не поглиналися нею, тоді вміст вуглекислого газу, який вони виділяють після смерті, досягнув свого максимум. Тоді Земля б нагрілася до критичної точки і жити на ній стало б неможливо.

10. До протилежного кінця Землі можна потрапити за 42 хв.

Таке можливо, якщо просвердлити тунель крізь Землю. Якщо людина після цього стрибне в нього, їй знадобиться близько 42 хв., щоб дістатись до протилежної сторони.

22 квітня в Україні та світі відзначають День Землі. Мета свята — привернути увагу населення до екологічного способу життя та дбайливого ставлення до природи.

Зараз ви читаєте новину «ТОП-10 цікавих фактів про Землю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути