середа, 28 квітня 2021 11:09

Стартувало будівництво космодрому

Будівництво першого й найбільшого у світі космодрому Байконур стартувало 28 квітня 1955 року. Розташований він у Казахстані.

У травні 1955-го з Байконура запустили ракету Р-7, а 1961 року - космічний корабель "Восток-1", який пілотував Юрій Гагарін. 1994 року космодром орендувала Росія.

Автор: wikipedia.org
  Почали будувати найбільший космодром світу
Почали будувати найбільший космодром світу

До 2009 року російські військові залишили космодром Байконур і його передали Роскосмосу. Залишилося лише кілька військових частин, які сприяють запусканням супутників оборонного призначення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Затонув корабель російської військово-морської розвідки

Уночі 6 серпня 2019 року відбувся останній запуск ракети-носія "Протон-М" із російським військовим супутником. Російське міністерство оборони вирішило перенести всі запуски ракет-носіїв. У лютому 2019-го начальник штабу, перший заступник командувача космічними військами ВКС Росії Ігор Морозов анонсував завершення використання Байконура.

З 2020-го до 2040 року включно з Байконура запускатимуть автоматичні космічні апарати. Сьогодні Казахстан опрацьовує питання самостійної експлуатації Байконура після остаточного перенесення стартів до Амурської області й припинення оренди космодрому Російською Федерацією.

27 квітня 2005 року перший політ здійснив Airbus A380. Це найбільший серійний пасажирський літак у світі, який створив концерн Airbus SAS. Презентація відбулася 18 січня 2005 року в Тулузі. Розроблення проєкту коштувало Airbus приблизно €12 млрд.

Зараз ви читаєте новину «Стартувало будівництво космодрому». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути