четвер, 21 грудня 2017 11:55

Створили рослину, яка випромінює світло

Американські вчені вивели рослину, яка може світитися.

Науковці з Каліфорнійського університету і Массачусетського технологічного інституту додали в листя настурції звичайної люмінесценцію. Це - випромінювання світла. Така речовина є у світлячків, пише sci-news.

Автор: dna.om.ua
 

"У природі є багато біолюмінесцентних організмів, але серед них немає рослин. Раніше, щоб створити рослину, яка б світилася, у неї вводили гени бактерій. Але отримати всі потрібні компоненти в потрібних місцях рослин не вдавалося. Тому пігмент і окислювальний фермент ми вводили у тканини рослини у складі наночастинок на основі кремнію. Наночастки поступово вивільняли активні речовини, тому рослини починали світитися. ", - кажуть автори роботи.

На початку експерименту рослини могли світитися 45 хв. Вченим вдалося збільшити час до 3,5 год.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дослідники назвали творців атмосфери на Землі

Після оптимізації технології рослини зможуть світитися більше 4 год. Вони зможуть освітлювати робоче місце у темряві, кажуть науковці. Крім того, вони планують розробити спеціальний спрей або гель. Його можна буде наносити на листя. Після чого вони світитимуться.

Настурція звичайна - водяна трав'яниста рослина 50-60 см у довжину. Росте на болотах та водоймах. З травня по серпень цвіте білими квітами. Рослина містить багато сполук. Серед таких - залізо, фосфор, калій, вуглеводи, вітаміни А, В, C, O, Е, К. У її насінні містяться близько 24% жирної олії. У медицині її використовують при порушенні обміну речовин, як заспокійливий та жаропонижаючий засіб.

Зараз ви читаєте новину «Створили рослину, яка випромінює світло». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути