Ексклюзиви
пʼятниця, 24 листопада 2017 15:24

Вчені перетворили бактерію в "магнітофон"

Вчені перетворили бактерію в "магнітофон"
Ученим вдалося вмістити систему редагування генів, названу CRISPR-Cas в бактерію Escherichia coli, відому здатністю запам'ятовувати генетичну інформацію про віруси. Фото: chrdk

Дослідники медичного центру Колумбійського університету зламали імунну систему бактерії і створили всередині неї еквівалент молекулярного магнітофона.

Ця технологія дозволить у майбутньому створювати системи діагностики захворювання або моніторингу стану навколишнього середовища.

Ученим вдалося вмістити систему редагування генів, названу CRISPR-Cas у бактерію Escherichia coli, відому здатністю запам'ятовувати генетичну інформацію про віруси.

Стаття про дослідження опублікована у журналі Science.

Дослідники модифікували бактерії: у відповідь на стимули (присутність міді в білкових комплексах, моносахарида фукоза) мікроби синтезували кільцеві фрагменти ДНК - плазміди. Кожна плазміда стала тією частиною "магнітної стрічки", яка певним чином впливала на бактерію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Живі рослини у пробірках, екскурсія унікальним інноваційним містом та лекція про "хворобу вампірів" - як проходитимуть Дні науки

"Проковтнуті пацієнтом бактерії зможуть записувати зміни, які вони відчувають у всьому травному тракті, що дає безпрецедентне уявлення про раніше недоступні явища", - говорить провідний автор дослідження і доцент кафедри патології і клітинної біології Університету Харріс Ванг.

Тепер вчені мають намір вивчати біомаркери в різних органах здорових людей і те, як вони змінюються в організмі при настанні хвороби.

Американський ілюстратор Шон Косс зобразив всю суть страхів людей за допомогою олівця та листка паперу.

Зараз ви читаєте новину «Вчені перетворили бактерію в "магнітофон"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути