четвер, 30 березня 2017 23:31

Що чекає українську освіту після введення ЗНО в магістратурі

Що чекає українську освіту після введення ЗНО в магістратурі
Для вступу в магстратуру на "Право" складатимуть ЗНО. Фото: W-n.com.ua

З цього року ЗНО для вступу в магістратуру за спеціальністю "право" стане обов'язковим. Зараз Міністерство освіти розробляє проект вступного іспиту з використанням технології ЗНО, повідомляють у відомстві.

Минулого року експериментальну технологію використали у 9 університетах. Цього року вона стала обов'язкова для усіх навчальних закладів країни, які готують магістрів права.

Gazeta.ua поцікавилася, як ставляться до такого нововведення українські освітяни.

Володимир Бугров, проректор з науково-педагогічної роботи Київського національного університету ім. Тараса Шевченка:

- Під час минулорічної вступної кампанії ми вирішили долучитися до експерименту Міносвіти і провести вступ в магістратуру на "правознавство" за ЗНО. Наш університет взяв у ньому участь, щоб отримати найкращих вступників до магістратури. Наші враження від отриманого результату дуже позитивні. Минулого року університети самі готували завдання для тестування. Проведення забезпечував Український центр оцінювання якості освіти. Саме тому поки що не потрібно створювати якийсь окремий орган для проведення тестів для вступу в магістратуру. Цілком можливо, що вступ на магістратуру за ЗНО буде й на інші спеціальності. Але програми іспитів у магістратуру важко уніфікувати. Є досить вузькі спеціальності, для яких неможливо створити цю уніфікацію. Є спеціальності, де потрібно наживо спілкуватися. До прикладу, філософія чи мистецтво.

Віктор Громовий, педагог, заслужений вчитель України:

- Систему зовнішнього незалежного оцінювання мають розвивати. Будь-яка система, яку не розвивають, спочатку переживає стагнацію, а потім занепад. Якщо з'являються нові напрямки, як от ЗНО в магістратурі, - добре. Нововведення треба розглядати, як напрямок поступального розвитку системи тестування. Інше питання, яка буде якість цих текстів і деталі самого тестування, пов'язані з правознавством. Зараз у нас система освіти "абсолютно для всіх". Вона просто амортизує безробіття серед молоді. Ми дійшли до ситуації, коли вісімдесят відсотків студентів вдають, що вчаться. Вони демотивують ті двадцять, які хотіли б вчитися. Треба щось робити зі студентами, які чотири роки протирали штани в бакалавраті і тепер хочуть протирати штани далі в магістратурі. Вони отримають диплом, а по суті "корочку", за якою нічого не стоїть. Тому треба робити серйозний відсів. ЗНО для вступу в магістратуру може стати таким бар'єром.

Єгор Стадний, аналітик центру CEDOS:

Право, незалежно від спеціалізації - кримінальної, екологічної чи господарської, має одну платформу. Від неї всі відштовхуються. Це дає можливість запровадити стандартизоване тестування у формі ЗНО. Наприклад, подібне тестування складають у медичних університетах. Тільки там воно зветься "Крок". Тому на усі стандартизовані спеціальності вступ в магістратуру має бути за результатами ЗНО. Також тестування можна робити і на випуску з бакалаврату, і на вступ до магістратури.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Хто ризикує залишитися без стипендії?

Зараз ви читаєте новину «Що чекає українську освіту після введення ЗНО в магістратурі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4069
Голосування Чи варто із дітьми вчити уроки?
  • У жодному разі не треба
  • Завжди потрібно
  • Треба до 5 класу
  • Потрібно, якщо дитина заробила погану оцінку
  • Слід тільки перевіряти виконане завдання
  • Треба, якщо про це благатиме дитина
Переглянути