Ексклюзиви
понеділок, 24 червня 2019 16:16

Шашлики і запливи за -8°C: українці відсвяткували Мідвінтер на Антарктиді
8

Українці відсвяткували Мідвінтер на Антарктиді
Фото: з сайту expedicia.org
Українці відсвяткували Мідвінтер на Антарктиді
Українці відсвяткували Мідвінтер на Антарктиді
Українці відсвяткували Мідвінтер на Антарктиді
Українці відсвяткували Мідвінтер на Антарктиді

24-та Українська антарктична експедиція відсвяткувала Мідвінтер. Свято середини зими, зі слів науковців, полюбляють полярники з різних країн.

"Нам дуже пощастило з погодою – напередодні свята акваторія навколо станції звільнилася від суцільного льоду. Святковий день був сонячним. Температура води становила -1,8°C. Температура повітря не перевищувала -8°C. Вітер майже не відчувався, хоча одразу після свята розпочався справжній антарктичний шторм, - кажуть дослідники. - Свято почалося з урочистого сніданку, який для нас приготував начальник експедиції – Ігор Дикий. Він виконав індивідуальне замовлення кожного зимівника.

Дорогоцінний короткий період світлового дня ми присвятили спортивним змаганням і зануренням у крижану воду. Ніхто не відмовився від такого задоволення. Саме ця традиція дає право новачкам пройти посвяту у зимівників. Дехто навіть примудрився виконати справжні запливи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Назвали найбільші проблеми української науки

Головною спортивною подією був фінал чемпіонату з футболу. Завершився цей етап святкування шашликами і глінтвейном на заході сонця. На станції на нас чекала святкова вечеря, після якої в барі "Фарадей" було урочисте вручення нагород за спортивні перемоги, а також сертифікатів зимівників. Ми дивилися відеопривітання і читали листи з України та з інших полярних станцій. Кухар Богдан Паламарчук, окрім святкової вечері, приготував на десерт дуже смачний торт. Продовжилося свято танцями, співами і душевними розмовами, які тривали майже до самого ранку.

Свято в нас вийшло сімейне і дуже веселе. Тепер ми знаємо, що з кожним днем світовий день ставатиме довшим. Із позитивним настроєм усі готові до наступного етапу зимівлі, на який у нас заплановано багато важливої роботи. Сподіваємося, що за допомогою цих світлин зможемо поділитися святковим настроєм і антарктичною прохолодою", - публікують враження дослідників на expedicia.org.
Мідвінтер у Південній півкулі відзначається в день зимового сонцестояння.

24-а Українська антарктична експедиція вирушила на станцію "Академік Вернадський" 25 березня цьогоріч. Уперше за 20 років до її команди увійшли жінки. Екіпірували усіх полярників лише продукцією українських виробників.

Геологи 23-ї Української антарктичної експедиції виявили осадові породи, що можуть вказати на інший вік материка.

Зараз ви читаєте новину «Шашлики і запливи за -8°C: українці відсвяткували Мідвінтер на Антарктиді». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути