субота, 24 жовтня 2020 18:47

Найбільшою проблемою української науки є радянська система - науковець

Найбільшою проблемою української науки є радянська система - науковець
Українська наука мало розвинена. Фото: koolamesa.livejournal.com

Розвиток науки в Україні дуже гальмує стара система організації, яка була ще за радянських часів. Особливо це помітно, коли доходить до питань фінансування.

Про це повідомляє аргеолог НАН Україн Олег Петраускас.

"Це стосується не тільки наукової праці, а й ФОП фінансування. Люди які конкретно займаються наукою до них доходять "крихти" того бюджету який начебто виділяється. Та попри це найбільший інтерес і розвиток проявляється в галузі хімії та фізики. Бюджетні кошти, які виділяються державою, повинні бути адресними. Гроші мають виділятися на творчі групи або на творчі особистості. У нас все навпаки, коли ми отримуємо кошти на виконання різних проектів, то майже 50% забирає податкова", - говорить Петраускас.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Наука в Україні підходить до "точки неповернення"

На думку археолога, новий президент НАН Анатолій Загородній повинен провести реформацію академій наук. Прикладом для проведення змін можна взяти науку в Польщі. Академія виконує функції виключно координаційної ради.

"Створений 3 роки тому Національний фонд досліджень, який мав стати початком змін, особисто для мене нічого не змінив. Ми подавали гранти і як наслідок не отримали абсолютно нічого", - коментує Олег Валдасович.

Склад НАН потрібно змінити, тобто звільнити працівників, яким вже за 69.

"Ми активно співпрацюємо з європейськими колегами де започатковані вікові обмеження, тобто 69 років виповнилося і на пенсію. Тоді відповідно буде ротація і як кажуть: "Під великим деревом нічого не росте, дерево повинно звільнити своє місце"", - повідомляє археолог.

Українська наука у розвитку сильно відстає від інших країн. Особливо це відчувається в археології.

"Це регіональна наука, яка залежить від джерел на конкретних землях. Тобто не можна вивчати слов'янський етногенез будучи археологом в Німеччини чи Швеції. Всі джерела знаходяться тут, в Україні, і звісно, що пріоритет за українськими вченими. Але в плані методичного та теоретичного, я вже не говорю про технічне забезпечення — це кам'яна доба", - аналізує Олег Петраускас.

Науці в Україні заважає розвиватися недофінансування і відсутність правильної схеми розподілу коштів.

Пандемія показала, якою важливою є наука.

Зараз ви читаєте новину «Найбільшою проблемою української науки є радянська система - науковець». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути