Ексклюзиви
середа, 17 червня 2020 20:34

"Це рішення запізніле" - освітній омбудсмен про перенесення ДПА

"Це рішення запізніле" - освітній омбудсмен про перенесення ДПА
Зеленський пропонує зробити ДПА добровільним Фото: phodopus/Depositphotos

Президент Володимир Зеленський пропонує Верховній Раді звільнити випускників шкіл від проходження державної підсумкової атестації через пандемію коронавірусу.

Відповідний законопроєкт внесений президентом у парламент 17 червня.

"Здобувачі освіти, які завершують здобуття повної загальної середньої освіти у 2019/2020 навчальному році, мають право пройти державну підсумкову атестацію, у тому числі у формі зовнішнього незалежного оцінювання, за власним бажанням", - повідомив президент України Володимир Зеленський.

Новий законопроєкт не скасовує обов'язкового ЗНО, він робить добровільною здачу ДПА у формі ЗНО, додала виконувачка обов'язків міністра освіти й науки Любомира Мандзій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський хоче, аби ЗНО здавали не всі

"Наразі ЗНО залишається недоторканим і це єдиний шлях до здобуття вищої освіти. Проте рішення зробити добровільне проходження державної підсумкової атестації за нинішніх умов є нормальне, - говорить освітній омбудсмен України Сергій Горбачов. - Завдяки такій новації майже третина учасників зовнішнього незалежного оцінювання не прийде його складати. Таким чином, ми зможемо забезпечити нормальну відстань між вступниками під час написання тестів. Однак негатив усе ж присутній. Таке рішення є дещо запізнілим. Тепер ми не встигаємо рівномірно перекомплектувати аудиторії, в яких абітурієнти складатимуть зовнішнє незалежне оцінювання".

Схема "необов'язкового ЗНО" схожа на ту, яка існувала з 2010 по 2014-ий. Тоді, з метою зменшення впливу ЗНО, учнів змусили здавати окремо ДПА і ЗНО.

Зараз ви читаєте новину «"Це рішення запізніле" - освітній омбудсмен про перенесення ДПА». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua
Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути