середа, 14 квітня 2021 11:00

Розшифрували людський геном

Розшифрували людський геном
Розшифрували людський геном фото: mind.ua

14 квітня 2003 року розшифрували людський геном. Він складався з 23 пар хромосом.

Проєкт розпочали 1990-го. Його спочатку очолив нобелівський лауреат Джеймс Ватсон. Перші результати опублікували 2000 року, а перший проєкт геному завершили 2003-го.

Розмір геному людини в розрахунку пар нуклеотидів на гаплоїдний набір хромосом має в сумі 3,2 млрд bр та містить приблизно від 20 тис. до 25 тис. кодувальних генів. Диплоїдний набір хромосом містить удвічі більше ДНК.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Синтезували галюциногенний наркотик

Проєкт геному людини призвів до отримання послідовності еухроматину, який використовують у всьому світі в біомедичних науках. Приблизно 1,5% геному кодує білки, решту становлять РНК-гени й регуляторні послідовності.

Дані проєкту ENCODE 2012 року свідчать, що більшість геному людини (80,4%) бере участь у РНК-хроматин взаємодіях. У межах проєкту є частина GENCODE. Вона засвідчила, що в людини є 20 687 генів, які можуть кодувати білки.

11 квітня відзначають Всесвітній день боротьби з хворобою Паркінсона. Майже 4 млн людей потерпають від цієї недуги, із них 23 тис. - українці. За прогнозами, через 20 років кількість хворих у світі зросте до 14 млн.

Зараз ви читаєте новину «Розшифрували людський геном». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути