пʼятниця, 31 березня 2017 21:21

Психолог розповів про користь соцмереж

Психолог розповів про користь соцмереж
Психолог розповів про користь соцмереж Фото - Cossa.ru

Cоціальні мережі відтворюють модель світу і дозволяють задовольнити у віртуальному просторі певні потреби. Стратегії поведінки в мережі не можуть бути однозначно трактовані. Психотерапевт з Дніпра розповів, що викликає бажання робити репости у соціальних мережах.

"Люди, які часто роблять репости можуть банально зберігати в стрічці корисний матеріал, пов'язаний з їх професійною діяльністю/захопленням або заробляти схвалення і подяку за допомогу в популяризації та латентної рекламі. Найчастіше такі віртуальні дії дозволяють приєднуватися до "розумної думки" і таким чином висловлювати свою думку і транслювати свої цінності.", - говорить Gazeta.ua Олександр Пушков, сімейний і дитячий психотерапевт.

Користувачі, які не створюють власного матеріалу, а постять цитати великих людей мають свою структуру цінностей і смислів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Соцмережі вразило фото першої леді України

"Коли людина це демонструє у соціальних мережах, то отримує підбадьорення і приєднується до кола однодумців. Потреба в приналежності до соціальної групи вшита в наші гени, а віртуальний простір дозволяє частково її задовольнити. Цитати і фрази так само можуть відображати настрій, емоції, переживання, які людина виражає для того, що б на них відреагували. Одна з функцій емоції – подати сигнал оточенню про ступінь задоволення тієї або іншої потреби. Людині часом легше і безпечніше завуалювати своє почуття самотності чи ревнощів і отримати підтримку про яку прямо попросити було страшно чи неможливо", - додає психотерапевт.

Кількість коментарів до записів у соцмережах показує ефективність та потребу у певній інформації. Це можуть бути запитання читачів, слова подяки і довгі дискусії. Коментарі можуть нести будь-яке значення.

"Соціальна мережа формує такі умови, при яких людина відчуває себе захованою за маскою. Людина у мережі може бути різною. Це знімає страх порушити соціальні норми та табу. Відчуття вседозволеності і безкарності дозволяє гостро та в грубій формі конфліктувати, принижувати, провокувати і таким чином отримувати дозу адреналіну, спускати накопичену агресію, купатися в почутті влади і контролю", - говорить експерт.

Рівність реальності та віртуального світу полягає в можливості відтворити у цифровому форматі свою особистість, створити соціальні зв'язки згідно зі своїми поглядами, цінностями і смислами, задовольняти доступними засобами актуальні і приховані потреби.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Соцмережі позитивно впливають на пам'ять – вчені

"Зараз ми знаходимось у трансферному поколінні. Тобто на етапі переходу та інтеграції реального світу та віртуального. Через це існує напруга і конфлікти з приводу користі та шкоди комп'ютерів. В залежності від стану справ в реальному світі, може формуватися певна стратегія поведінки у віртуальній реальності, які дозволять людині відчути себе задоволеним і щасливим. І це не означає, що людина з теплими родинними відносинами, дружним колективом і масою хобі буде менш активною у соціальних мережах", - каже Олександр Пушков.

Вчені з'ясували, що часте користування соціальними мережами підвищує ризик соціальної ізоляції. Науковці опитали 1787 американців віком від 19 до 35 років. Учасники заповнювали шкалу соціальної ізоляції протягом 7 днів.

Зараз ви читаєте новину «Психолог розповів про користь соцмереж». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4069
Голосування Чи варто із дітьми вчити уроки?
  • У жодному разі не треба
  • Завжди потрібно
  • Треба до 5 класу
  • Потрібно, якщо дитина заробила погану оцінку
  • Слід тільки перевіряти виконане завдання
  • Треба, якщо про це благатиме дитина
Переглянути