Ексклюзиви
середа, 11 серпня 2021 10:45

Поширювали брехню про вакцини: Facebook видалив російські акаунти

Поширювали брехню про вакцини: Facebook видалив російські акаунти
Крім Facebook та Instagram, дезінформацію поширювали на ресурсах Reddit, Medium та Change.org. Фото: pixabay

Компанія Facebook заблокувала мережу акаунтів у соцмережах.

Причиною стало розповсюдження з території Росії брехливої інформації про вакцини від коронавірусу, повідомили в компанії.

"Ми вилучили в Росії 65 акаунтів Facebook та 243 акаунти в Instagram, які ми пов'язували з компанією Fazz. Вона була філією однієї з маркетингових компаній. Зареєстрована у Великій Британії, діяльність переважно здійснювала з Росії. Тепер Fazze заборонена на нашій платформі", — написали у повідомленні.

Фейки передусім адресували жителям Індії, США та країн Латинської Америки. У листопаді та грудні 2020 року поширювали меми та коментарі про те, що "вакцина проти коронавірусу AstraZeneca перетворить людей на шимпанзе".

Антикампанія проти вакцини Pfizer розпочалась у травні цього року з ініціативи Fazze. Основні меседжі - "проблеми" її безпечності для пацієнтів. Обидві фази припали на періоди, коли низка урядів, зокрема країни Латинської Америки, Індію та США, повідомляли про дозволи екстреного застосування цих вакцин, відзначають у Facebook.

Крім Facebook та Instagram, дезінформацію поширювали на ресурсах Reddit, Medium та Change.org. Її автори поширювали брехливі матеріали й організовували петиції, щоб підкуплені "інфлюенсери з хорошою репутацією" могли використовувати їх у своїх постах, за словами провідного фахівця Facebook з аналізу глобальних загроз Бена Німмо. Тому й фейки "відмивалася" — Німмо назвав цю схему "пральнею для дезінформації".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росію і Китай звинуватили в брехні щодо західних ковід-вакцин

"При цьому не можна сказати, що кампанія була успішною. Більшість постів не отримали жодного лайка, а петиції не набирали понад 1000 голосів. Як повідомив начальник відділу безпеки Facebook, досі невідомо, хто замовив організацію такої кампанії фірмі Fazze. Усю зібрану в результаті розслідування інформація передали владі та іншим інтернет-компаніям", — заявили в компанії.

Відтепер у Twitter повідомлення з фейками про вакцину від коронавірусу позначатимуть як брехливі. Соцмережа також застосовуватиме систему блокування, яка визначає, коли необхідні подальші примусові заходи.

Зараз ви читаєте новину «Поширювали брехню про вакцини: Facebook видалив російські акаунти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 4069
Голосування Чи варто із дітьми вчити уроки?
  • У жодному разі не треба
  • Завжди потрібно
  • Треба до 5 класу
  • Потрібно, якщо дитина заробила погану оцінку
  • Слід тільки перевіряти виконане завдання
  • Треба, якщо про це благатиме дитина
Переглянути