Ексклюзиви
середа, 28 квітня 2021 20:25

Починайте день зі "смачненьких справ" - як навчитися прокидатися на світанку

Більшість українців за останній рік почали прокидатися на 1-2 години пізніше. Саме стільки вони стали заощаджувати під час роботи з дому в умовах пандемії.

Чимало людей скаржаться на суттєве зниження ефективності і зсув піку робочих годин з 11:00-15:00 до 14:00-17:00.

Автор: arcadiaportal.gr
  Як навчитися прокидатися на світанку
Як навчитися прокидатися на світанку

Ранкові підйоми збільшують мотивацію і додають енергії. Можна встигнути набагато більше зробити і якісніше, — про це Gazeta.ua говорить ведуча програм для економії часу та підвищення ефективності бізнесу Оксана Долгова. Вона розповідає, як навчитися прокидатися рано.

Який графік початку сну й підйому найбільш оптимальний?

Коли людина засинає о 22:00 або 23:00 і прокидається о 5:00 або 6:00. Тоді ефективність зашкалюватиме.

Чи впливає кількість годин сну на ранній підйом?

Так. Необхідно визначити, який час сну є для вас найбільш оптимальним. Для когось це може бути 6 годин, для когось — 8. Треба аналізувати кожен момент окремо для того, щоб розуміти свій внутрішній фізіологічний годинник. Дивіться не на години, а на свій стан. Тільки тоді, коли вранці відчуваєте щастя й енергію, ви знайшли золоту середину.

Настільки важливий саме глибокий сон для ефективності людини?

Під час глибокого сну вночі відбувається регенерація клітин. Вночі цей процес відбувається якісніше і швидше. Якщо людина добре спить, то утворюються нейронні зв'язки, які відновлюють і поліпшують пам'ять. Часто люди жаліються, що пам'ять погіршується. Це пов'язано з тим, що насправді вони не висипаються. Саме нейронні зв'язки зміцнюють і покращують пам'ять.

Уночі також відбувається гормональна стабілізація. Коли ми вдень взаємодіємо, бігаємо, то адреналін "бушує" в організмі. Вночі — влягається. Якщо ви гарно харчуєтесь і правильно спите, то це забезпечує гарний імунітет і сприяє профілактиці потенційних хвороб.

Як ранній підйом робить людину більш продуктивною?

Вранці є свіжі думки і структурувати їх набагато легше. Якщо є бажання, то можна помедитувати. Саме медитування розслабляє мозок і дозволяє зайти якісним думкам. Воно сприяє тому, щоб людина стала більш ефективною та результативною.

Як привчити себе вставати рано?

Записати "смачненькі справи", які приємно робити і заради яких вам захочеться прокидатися о 05:00 або 07:00. Це може бути 15 хвилин читання улюбленої книги. Можна також зайнятися розвитком. Наприклад, вивченням мови або спеціалізованої літератури.

Загалом необхідне планування для раннього підйому. Ввечері запишіть основні завдання, які мотивуватимуть піднятися якомога раніше.

Яких помилок допускають при переході на ранній підйом?

Увечері запишіть основні завдання, які мотивуватимуть піднятися якомога раніше. Часто люди роблять акцент на робочі завдання, вважаючи, що решта — не дуже важливі. Обов'язково, окрім робочих завдань, записуйте особисті. Це може бути приготування їжі, прибирання, спілкування з чоловіком або дружиною, взаємодія з дітьми або прогулянка.

Якщо, наприклад, йдеться про вечерю з родиною, то окремо записуйте приготування, а окремо — споживання їжі. При плануванні справ важливо враховувати всі галузі вашого життя. Йдеться про здоров'я, сім'ю, робочу, духовну, принципову та загальну галузі.

Як привчити дітей рано вставати?

Батьки часто жаліються, що їхні діти довго сплять. Насправді діти — це дзеркало батьків. Якщо батьки самоорганізуються і зможуть прокидатися вранці, то автоматично діти будуть підтягуватись до цього.

Якщо батьки зможуть пояснити і донести цінність раннього підйому, це покращить самодисципліну, самоорганізацію і взаємовідносини в сім'ї. Тому дуже корисно і важливо робити це єдиним ритуалом для того, щоб сім'я була міцною. Наприклад, можна разом виконувати ранкову зарядку на 5-10 хвилин. Можна здійснювати вранішнє читання.

10 днів без сну може призвести до смерті людини. Постійні недосипання зменшують не лише звичну ефективність, а ще й впливають на пам'ять, пояснюють в НАН України. Нейрофізіологи Академії наук дослідили, що в мозку людини діє особлива клітинна система. Вона качає міжклітинну рідину, яка омиває нейрони. Рідина забирає всі залишки життєдіяльності нервових клітин і віддає корисне. Під час сну вона рухається швидше, очищення відбувається активніше.

Таким чином відбувається консолідація пам'яті й видалення короткострокових спогадів.

Зараз ви читаєте новину «Починайте день зі "смачненьких справ" - як навчитися прокидатися на світанку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути