четвер, 16 грудня 2021 04:37

Пісня американського репера знизила кількість самогубств у країні

Пісня американського репера знизила кількість самогубств у країні
"Ефект Папагено" - ЗМІ допомагають уникнути самогубства, запропонувавши іншу модель поведінки. Фото: pixabay.com

Композиція американського репера Logic скоротила кількість самогубств у США та вплинула на число дзвінків на національну лінію психологічної підтримки.

Назва пісні виконавця є номером гарячої лінії з попередження самогубств, а кліп розповідає про вихід із кризи, йдеться у дослідженні в науковому журналі The BMJ.

"Пісня під назвою 1-800-273-8255 і однойменний альбом вийшли ще у 2017 році. Щоб визначити, чи вона вплинула на самогубства у країні, дослідники проаналізували дані про телефонні дзвінки на лінії допомоги, а також кількість самогубств із 2010 по 2018 рік. За даними науковців, показники самогубств впали на 5,5%", - йдеться у повідомленні.

Такий значний період обрали, щоб було з чим порівнювати дані. Вчені зосередилися на трьох періодах, коли пісня Logic була у топі: час її виходу, MTV Video Music Awards 2017 та Grammy Awards 2018. За допомогою трендів Twitter науковці спостерігали, коли саме трек став вірусним.

Лінія допомоги Lifeline отримала на 6,9% більше дзвінків, ніж очікувалося - усього 9915.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гімнастки, яких ґвалував лікар збірної, отримають найбільшу у світі компенсацію

Науковці згадують "Ефект Вертера" ㅡ коли розповідь про випадок самогубства на телебаченні спричиняє нову хвилю наслідуваних самогубств. Однак існує і протилежний "Ефект Папагено". Коли ЗМІ допомагають уникнути самогубства, запропонувавши іншу модель поведінки.

В Японії протягом 2020-2021 навчального року зафіксували понад 400 самогубств серед школярів віком від шести до 18 років. Це рекордна кількість суїцидів за весь час спостережень, які ведуться з 1974 року.

Зараз ви читаєте новину «Пісня американського репера знизила кількість самогубств у країні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути