пʼятниця, 15 січня 2021 16:51

Відкрили екзопланету в системі схожих на Сонце зірок

Астрономи відкрили планету KOI-5Ab у сузір'ї Лебедя, розташовану в системі з 3 зірок, схожих на Сонце. Учені сподіваються з'ясувати, чим планети в багатозіркових системах відрізняються від тих, що обертаються навколо однієї зірки.

Уперше об'єкт KOI-5Ab виявили 10 років тому за допомогою космічної обсерваторії "Кеплер", але через складнощі дослідження почали працювати над підтвердженням інших екзопланет, пише Science Alert.

Автор: Caltech / R. Hurt
 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У NASA показали відео майбутнього приземлення марсохода

Підтвердили 4331 екзопланету, але більшість із них існує в однозіркових системах. До багатозіркових належать менш як 10% відкритих екзопланет.

2018-го орбітальну станцію "Кеплер" замінили телескопом TESS і вирішили відновити дослідження системи KOI-5. Учені з'ясували, що екзопланета, імовірно, є газовим гігантом, маса якого усемеро більша від маси Землі й становить половину маси Сатурна.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Корабель Ілона Маска успішно повернувся на Землю

KOI-5Ab робить повний оберт навколо свого "Сонця" KOI-5A за 5 діб. Зорі в складі системи обертаються одна навколо одної за 30 років. 3-тя зірка, KOI-5C, розташована далі від інших, тому обертається навколо них за 400 років.

Автор: Caltech / R. Hurt
 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Телескоп сфотографував екзопланету рекордної величини

На початку 2021-го марсохід NASA Curiosity відзначив 3 тис. місцевих діб успішної роботи на Марсі. Ровер не припиняє надсилати з планети фотографії. Марсохід продовжує підійматися на гору Шарп, яку досліджує з 2014 року.

Зараз ви читаєте новину «Відкрили екзопланету в системі схожих на Сонце зірок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути