Ексклюзиви
понеділок, 25 червня 2018 16:02

Обов'язкові іспити та уніфіковані предмети - Гриневич розповіла про зміни вступної кампанії-2018

  У 2018 році абітурієнтів чекають щонайменше шість серйозних змін - лілія Гриневич. Фото: УНІАН
У 2018 році абітурієнтів чекають щонайменше шість серйозних змін - лілія Гриневич. Фото: УНІАН

2018 року на абітурієнтів чекають щонайменше шість серйозних змін.

Про вступну кампанію 2018 року розповіла міністр освіти і науки Лілія Гриневич.

"Зміни спрямовані на збільшення об'єктивності і можливостей для вступників. По-перше, ми уніфікували перелік предметів для вступу на навчання на основі повної загальної середньої освіти. Раніше абітурієнтам було дуже складно: на одну й ту саму спеціальність в одному навчальному закладі - одні предмети, в іншому - інші. Це було дуже складно. Це має спростити систему для них, щоб вони могли легко визначити для себе предмет ЗНО", - каже Гриневич.

Другою зміною міністр назвала використання при вступі сертифікатів не тільки 2018 року, а й 2017 і 2016 років.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому в українців збільшилася довіра до ЗНО

"Третя зміна - кількість заяв, які може подати абітурієнт на місця державного регіонального замовлення. Було 9, зараз 7. Таким чином, абітурієнт концентрується не більш ніж на чотирьох спеціальностях", - зазначила вона.

За словами Гриневич, така зміна була введена тому, що інколи величезна кількість заяв, які мали дуже низьку пріоритетність абітурієнта, просто створювала зайву завантаженість системи.

"Четверте - застосування коефіцієнтів для певних цільових груп абітурієнтів. І мінімальні значення кількості балів вступних випробувань для вступу на медичні спеціальності, такі як стоматологія, медицина, педіатрія і охорона здоров'я не можуть бути встановлені менш ніж 150 балів. Це чітка позиція Міністерства охорони здоров'я. Ми про неї попередили заздалегідь", - сказала вона.

За її словами, п'яте - обов'язкове складання єдиного іспиту з іноземної мови при вступі до магістратури. Це іноземна мова, гуманітарні науки, соціально-поведінкові науки, журналістика, сфера обслуговування і міжнародні відносини. Єдине фахове вступне випробування з права поширили не тільки на право, але і на міжнародне право.

Вступна кампанія до вищих навчальних закладів України розпочнеться 2 липня.

Нинішня вступна кампанія завершилася для кожного сьомого вступника. Обов'язковий предмет при вступі у вузи — українську мову і літературу — не склали 14,5 відсотка осіб. Це — майже 47 тис. абітурієнтів. Торік результат був кращим. Тестування "завалили" 17 тис. осіб.

Зараз ви читаєте новину «Обов'язкові іспити та уніфіковані предмети - Гриневич розповіла про зміни вступної кампанії-2018». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 4069
Голосування Чи варто із дітьми вчити уроки?
  • У жодному разі не треба
  • Завжди потрібно
  • Треба до 5 класу
  • Потрібно, якщо дитина заробила погану оцінку
  • Слід тільки перевіряти виконане завдання
  • Треба, якщо про це благатиме дитина
Переглянути