Ексклюзиви
середа, 31 січня 2018 07:25

Пояснили, чим клоновані тварини відрізняються від звичайних

Пояснили, чим клоновані тварини відрізняються від звичайних
Клони швидше старіють. Фото: тсн

Китайські дослідники першими успішно клонували мавп-макак. Це вдалося завдяки методу, який використовували під час клонування вівці Доллі. До цього при спробах клонувати приматів народжувалися близнюки.

Новонароджені самки не мають проблем зі здоров'ям, кажуть науковці. Ростуть і розвиваються, як народжені природним шляхом тварини. Старшій самиці 8 тижнів. Меншій – 6 тижнів.

Як надалі розвиватимуться та ростимуть примати не відомо. Перша клонована тварина – вівця Доллі залишила потомство. Народила 6 ягнят. Їх зачали природним шляхом. Доллі прожила 6 років. Це – удвічі менше, ніж зазвичай живуть ці тварини. Вона мала хворі легені. Тому її приспали.

"Клоновані тварини не відрізняються від звичайних. Але вони швидше старіють. Клонування відбувалося шляхом пересадки соматичних клітин. А вони не мають усіх генів, які кодують статеві клітини. Пересадження матеріалу може внести зміну в роботу геному і клітин. Саме це впливає на тривалість життя. Крім того, можливе порушення обміну речовин чи розвиток онкологічних захворювань", - розповідає Gazeta.ua завідувач відділу молекулярної генетики Інституту молекулярної біології і генетики НАН України Геннадій Телегєєв.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Уперше клонували приматів – як це вдалося

Крім того, щоб підсаджені у матку сурогатної тварини ембріони розвивалися без відхилень, їх стимулюють гормональними препаратами.

"Це необхідно задля того, щоб не відбулося відторження ембріону під час розвитку в утробі. Коли пересаджують біоматеріал від однієї клітини до іншої, то він не досить комфортно почувається у чужій оболонці", - пояснює Gazeta.ua Оксана Щербак, завідувач лабораторії біотехнології відтворення Інституту розведення і генетики тварин імені Зубця НААН.

Дослідники з Китайської академії наук першими успішно клонували приматів. При попередніх спробах народжувалися близнюки. Новонароджені самки – клони. Вони повністю ідентичні. Науковцям вдалося отримали 127 клонованих яйцеклітин. 79 ембріонів підсадили в 21 сурогатну матір. Ембріони прижилися лише у 6 мавп. Живими народилися 2 самки.

Зараз ви читаєте новину «Пояснили, чим клоновані тварини відрізняються від звичайних». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути