понеділок, 02 жовтня 2017 16:19

Нобелевську премію присудили за добовий біоритм

Нобелевську премію присудили за добовий біоритм
Нобелівську премію в галузі фізіології і медицини в 2017 році отримала група вчених із США за дослідження біологічного годинника організму. Фото: Jayanta Shaw

Нобелівську премію в галузі фізіології і медицини в 2017 році отримала група вчених із США за дослідження біологічного годинника організму.

Її присудили американцям Джеффрі Холу, Майклу Розбашу і Майклу Янґу. Їхнє відкриття пояснює, як рослини, тварини і люди пристосовують свої біоритми до руху Землі.
http://24tv.ua/tehnologiyi_tag1131?utm_source=seocopy

Про це йдеться в прес-релізі Нобелівського комітету.

На прикладі дрозофіли вчені виокремили ген, який контролює нормальні біоритми організму. Вони з'ясували, що цей ген контролює білок, який накопичується в клітинах за ніч і витрачається протягом активної частини доби.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нобелівську премію з медицини присудили за досліди над фруктовими мушками

Потім вони описали механізм, який регулює цей процес всередині клітини. Зараз вважають, що біологічний годинник працює за таким же принципом і в більш складних організмах, в тому числі у людини.

Рішення про присудження премії в галузі фізіології і медицини приймає Нобелівська асамблея, в яку входять 50 професорів, які працюють в стокгольмському Каролінському інституті. Нагорода присуджується тим, хто зробив відкриття, що змінило розуміння життя або медичної практики. В ході обговорень члени комітету ретельно вивчають кандидатів - після чого асамблея проводить таємне голосування, в результаті якого приймається рішення про те, хто отримає премію.

Зараз ви читаєте новину «Нобелевську премію присудили за добовий біоритм». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути