Ексклюзиви
понеділок, 08 жовтня 2018 19:07

Нобель-2018: кому і за що присудили премію

З 1 по 8 жовтня Нобелівський комітет при Шведській академії обирав лауреатів з фізики, хімії, фізіології і медицини, сприяння встановленню миру в усьому світі. Окрім цих номінацій, з 1969 року Банк Швеції видає премію з економічних наук пам'яті Нобеля.

Gazeta.ua розібралася кому, за що і в які дні комітет присуджував Нобелівські премії.

Перше жовтня

Цього дня обирали лауреатів Нобелівської премії з медицини та фізіології. Її отримали американець Джеймс Елісон та японець Тасуку Хонджо за "відкриття терапії онкозахворювань шляхом сповільнення негативної імунної регуляції".

Елісон вивчав білок CTLA-4, який функціонує як "гальма" імунної системи. За умов "відключення" цього білка клітини нашої імунної системи починають атакувати пухлини. Хонджо досліджував інший білок, PD-1, який також впливає на здатність імунної системи активно боротись з раковими клітинами.

Терапія, яку розробили на основі їхнього відкриття, виявилася вражаюче ефективною у боротьбі з раком.

Друге жовтня

Нобелівський комітет при Шведській академії офіційно оголосив ім'я цьогорічних лауреатів з фізики. Ними стали американець Артур Ешкін, француз Жерар Муру та канадіанка Донна Стрікленд. Їм присудили премію за "проривні досягнення у сфері лазерної фізики".

Ешкін отримав премію за оптичні пінцети та їхнє використання у біологічних системах. Принцип роботи оптичного пінцета полягає в використанні тиску світла. У маленьких частинок дуже велика поверхня по відношенню до їх маленького об'єму. Тому сила тиску світла для них дуже велика по відношенню до маси.

За допомогою цих пінцетів можна рухати предмети, розташовані за непроникною перепоною. Отримані таким чином знання вчені використовуються для розробки ліків і боротьби із захворюваннями.

В січні цього року американські інженери отримали за допомогою оптичного пінцета кольорове тривимірне зображення, що нагадує голограми з науково-фантастичних фільмів.

Другу частину премії отримали спільно Муру та Стрікленд – за метод генерування високоінтенсивних надкоротких оптичних сигналів.

При генерації дуже коротких і дуже потужних імпульсів лазерного випромінювання виникає проблема - як зробити ці імпульси ще потужнішим і коротше, якщо їх тривалість вже дуже мала.

Ідея Муру і Стікланд полягає в тому, щоб імпульс електромагнітного випромінювання розтягнути як гармошку, збільшити його інтенсивність, а потім знову стиснути.

  Оптичні імпульси. Фото: korrespondent.net
Оптичні імпульси. Фото: korrespondent.net

Це дозволило вченим отримати лазерне випромінювання набагато більшої потужності. Такі потужні короткі імпульси необхідні для досліджень речовини в умовах, які недосяжні іншим способом. Наприклад, для лазерного термоядерного синтезу.

Ці лазери можна застосовувати для очищення навколоземного простору від космічного сміття, який здатний дуже серйозно нашкодити супутникам, космічним станціям і людям в космосі.

Третє жовтня

Лауреатами Нобелівської премії з хімії стали американці Франсіс Арнольд, Джордж Сміт та Грегорі Вінтер "за розробку білків, які вирішать проблеми людства".

Арнольд провела першу спрямовану еволюцію ферментів – білків, які каталізують хімічні реакції. Ферменти, вироблені за допомогою такої спрямованої еволюції, використовуються для виробництва всього – починаючи від біопалива до лікарських препаратів.

Сміт розробив метод, відомий як фаговий дисплей, де бактеріофаг – вірус, який заражає бактерії – може бути використаний для розробки нових білків.

Вінтер використав метод фагових дисплеїв для виробництва нових препаратів у галузі фармацевтики. Фаговий дисплей виробляє антитіла, здатні нейтралізувати токсини, протидіяти аутоімунним захворюванням та вилікувати метастатичний рак.

П'яте жовтня

Лауреатами Нобелівської премії миру у 2018 році стали лікар із Конго Деніс Муквеге та іракська правозахисниця Надя Мурад. Комітет присудив їм нагороду за зусилля у боротьбі із сексуальним насильством у військовий час.

Муквеге – лікар-гінеколог, який присвятив велику частину свого життя захисту жертв сексуального насильства. Він та його колеги лікували тисячі пацієнтів, які постраждали від нападів у Демократичній Республіці Конго. Нобелівський лауреат неодноразово засуджував безкарність за масове зґвалтування, а також критикував конголезький уряд та інші країни за те, що вони не доклали достатньо зусиль, аби зупинити сексуальне насильство щодо жінок під час збройних конфліктів. Основний принцип Муквеге полягає в "справедливості, яка є справою кожного".

Мурад – одна із понад 3 тис. дівчат і жінок, які стали жертвами зґвалтування та інших зловживань з боку ІДІЛ. Вона потрапила в полон у 2014 році. Терористи використовують сексуальне насильство як зброю проти єзидів та інших релігійних меншостей. Після втечі з Ісламської держави Мурад вирішила відкрито говорити про страждання яких зазнала. Виступає від імені інших жертв. У 2016 році 23-річну жінку удостоїли звання першого Посла доброї волі ООН за гідність людей, які постраждали від торгівлі людьми.

Восьме жовтня

Премія з економіки закрила "нобелівський тиждень". ЇЇ отримали американці Вільям Нордхаус і Пол Ромер.

Нордхаус став першим, хто розробив математичну модель, яка враховує, як саме зміни клімату можуть впливати на макроекономічні показники. Його модель сьогодні широко застосовують під час складання макроекономічних прогнозів розвинених країн.

Важливість полягає у тому, що всі попередні прогностичні моделі розглядають кліматичні умови як сталі – вони не враховують можливу зміну врожаїв сільськогосподарських культур, яка може вплинути на обсяг експорту чи імпорту та, як наслідок, на обсяг валютних надходжень.

Його розрахунки запровадження податків на викиди парникових газів може суттєво скоротити викиди вуглецю в атмосферу до 2100 року, а за максимізації цього податку, викиди вуглецю скоротяться вже в середньостроковій перспективі - до 2040 року.

Дослідження Ромера лягло в основу теорії ендогенного економічного розвитку. Це вчення розглядає економічний ріст як наслідок внутрішніх чинників, таких як інвестиції у людський капітал, інновації та запровадження нових технологій. Згідно з дослідженнями вченого, саме інвестиції у людський капітал є головним стимулом розвитку економіки.

Список номінантів 2018 року налічував 331 кандидата: 216 осіб та 115 організацій. Це друга за величиною кількість кандидатів після 2016 року. Лауреатів нагороджуватимуть 10 грудня.

Верховна Рада України 18 вересня номінувала Олега Сенцова на Нобелівську премію миру. Незаконно засуджений українець голодував у російській в'язниці 145 днів. Однак, згідно з правилами, український режисер може потрапити у список номінантів аж у 2019 році. Адже номінації повинні бути подані до 1 лютого року присудження.

Зараз ви читаєте новину «Нобель-2018: кому і за що присудили премію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути