вівторок, 24 жовтня 2017 16:56

Назвали тварин, у яких періодично "всихає" череп

Назвали тварин, у яких періодично "всихає" череп
череп звірят взимку зменшується на 20 %. Паралельно і тіла гризунів змінюють свій розмір. Взимку органи втрачають масу, хребет стає коротшим. Фото: відкриті пошукові системи

Череп землерийок на зиму "всихає" на 20%, а навесні повертається до звичних розмірів. Те ж саме відбувається і з внутрішніми органами.

Таких висновків дійшли німецькі вчені. Для цього вони слідкували за життям 12 представників виду протягом року. Починаючи з літа 2014 року по осінь 2015 науковці ловили землерийок і робили їм рентген. Після чого вживлювали тваринам під шкіру мікрочіпи для того, щоб "впізнати" їх у майбутньому.

У результаті дослідження з'ясували, що череп звірят взимку зменшувався на 20%. Весною починав рости і влітку набував максимальних розмірів. Паралельно і тіла гризунів змінювали свій розмір. Взимку органи втрачали масу, хребет ставав коротшим. Маса мозку знижувалася на 20-30%, пише dt.ua.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Експерт розповів, чому фламінго не переживуть зиму в Україні

У висновках, які дослідники опублікували в журналі Current Biology, йдеться, що причина — у швидкому метаболізмі. Такі зміни допомагають їм легше переносити періоди, коли їм бракує їжі, адже на відміну від багатьох тварин, землерийки не впадають у зимову сплячку.

У Великій Британії синиці відростили довший дзьоб, щоб добиратися до їжі у годівницях. Розміри дзьобів синиць перевищують розміри у пташок із Нідерландів. Вчені виявили суттєву різницю в їхніх генах, що відповідають за форму дзьобів.

Припускають, що причиною цього стали годівниці. Британці розміщують їх у лісах та біля будинків. Біологи кажуть: не можна точно сказати, що довжина дзьобів синиць збільшилася тільки з цієї причини, але дані свідчать про те, що це сталося саме через появу годівниць.

Зараз ви читаєте новину «Назвали тварин, у яких періодично "всихає" череп». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4069
Голосування Чи варто із дітьми вчити уроки?
  • У жодному разі не треба
  • Завжди потрібно
  • Треба до 5 класу
  • Потрібно, якщо дитина заробила погану оцінку
  • Слід тільки перевіряти виконане завдання
  • Треба, якщо про це благатиме дитина
Переглянути