вівторок, 22 травня 2018 17:08

Науковці зробили шокуюче відкриття про масу людей

Науковці зробили шокуюче відкриття про масу людей
Вчені зважили всю біомасу. Фото gs.fm

Науковці з Ізраїлю і США провели оцінку маси всього живого на Землі, включаючи рослини і людей.

"З точки зору вмісту вуглецю в складі живих організмів, він важить 550 гігатонн (мільйонів тонн). Рахувати масу інших елементів, що входять до складу живих організмів науковці не стали. З цих 550 гігатонн 450 ГТ - це вуглець рослин, що в перерахунку становить 80% всієї біомаси. Ще 70 гт вуглецю (близько 13%) входить до складу клітин бактерій, 12 гт (2%) - грибів", - пояснили науковці.

Тварини - це 2 гігатонни вуглецю, з яких половина припадає на комах, павукоподібних і ракоподібних.

"Люди важать більше, ніж маса вуглецю тіл всіх інших диких ссавців. Людина складається з вуглецю на 18%, тому, щоб дізнатися приблизну масу людства, потрібно 60 000 000 тонн помножити на 5 - отримаємо триста мільйонів тонн. Маса середньої людини при цьому розрахунку складе 42 кг, що не мало, якщо врахувати, що рахують не тільки дорослих".

"Я сподіваюсь, що це дасть людям перспективу до тієї самої домінуючої ролі, яку зараз грає людина на Землі. Це безперечно вражає, наскільки непропорційне наше місце", - сказав біолог Рон Міло з Інституту науки Вейцмана в Ізраїлі.

Маса істот, зобов'язаних своєю численністю людині, набагато перевершує масу людства: домашні тварини - рогата худоба, свині та інші - "переважують" всіх диких ссавців - їх частка складає 60%. Та ж історія з птахами. На масу рослин люди теж значно впливають: за останні 10 тисяч років люди скоротили її удвічі.

"Той факт, що біомаса грибів перевищує вміст всіх видів тварин, ставить нас на місце", - заявив АР Еволюційний біолог Джеймс Ханкен з Гарвардського університету.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Тварини гинуть від пластику, який викидає людина.

В індійському місті Кожикод 9 осіб загинули від вірусу "Ніпах", який викликає запалення мозку і респіраторні захворювання. ВООЗ застеріг, що ця інфекцію може викликати глобальну епідемію. Від неї не існує ліків і вакцин.

Зараз ви читаєте новину «Науковці зробили шокуюче відкриття про масу людей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути