понеділок, 04 лютого 2019 17:54

Науковці пояснили, чому Світовий океан змінює колір

Автор: nplus1
 

Зміна клімату до кінця нинішнього століття за рахунок впливу на спільноти фітопланктону зробить зелені частини Світового океану зеленішою, а сині ще синішими.

Дослідження опубліковане в журналі Nature Communications, передає N+1.

Одне з глобальних наслідків зміни клімату, що відбувається через діяльність людини, - зміна температури поверхневих шарів Світового океану, що може вплинути на фітопланктон, своєю взаємодією з сонячним світлом забарвлює воду в той чи інший колір.

Стефані Даткевіч з Массачусетського технологічного інституту і її колеги побудували глобальну модель, яка показує, як склад фітопланктону буде змінюватися в міру зміни температури. Для цього вони використовували існуючу фізичну модель океанічних течій в поєднанні з інтегрованою кліматичної моделлю MIT Integrated Global System Model (IGSM). Додали інформацію про стан фітопланктону в залежності від температури води і про те, які довжини хвиль поглинає і відображає фітопланктон в залежності від кількості та типів організмів.

Зіставивши свої результати моделювання з даними супутникових вимірювань вчені переконалися, що модель якісно пророкує стан і колір води при зміні зовнішніх умов.

Якщо до 2100 року глобальна середня температура зросте на 3 градуси Цельсія від рівня доіндустріальної епохи (за словами авторів, це найбільш ймовірний на даний момент сценарій), колір води зміниться більш ніж в половині (63 відсотки) Світового океану.

Більш сині регіони (зокрема, субтропіки) стануть синішими за рахунок того, що там буде ще менше фітопланктону, ніж зараз. А більш зелені регіони (наприклад, у полюсів) стануть ще зеленішими, так як там, навпаки, активізується цвітіння води. Ці зміни будуть помітні для супутників, по знімках з яких можна і зараз оцінити кількість фітопланктону в тому чи іншому районі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Побачили, хто живе на дні Маріанської западини

"Наша модель показує, що ці зміни не будуть так вже помітні для неозброєного ока, і в цілому розподіл кольору залишиться колишнім, сині регіони в субтропіках і зелені на екваторі і біля полюсів. Але цих змін буде достатньо для того, щоб торкнутися всю іншу частину харчового ланцюга, яка залежить від фітопланктону ", - сказала Даткевіч, яку цитує прес-служба університету.

Зміна кольору води може служити одним з індикаторів змін, що відбуваються в океанічних екосистемах. Ці зміни, кажуть автори, вже почали відбуватися, незважаючи на те, що їх прояви очікували тільки в другій половині століття.

Учені з космічного агентства NASA завершили експеримент, який довів неземне походження життя на нашій планеті.

Науковці відтворили у лабораторії космічні умови.

На їхню думку, життя могло бути доставлене на Землю з космосу за допомогою космічного тіла.

Зараз ви читаєте новину «Науковці пояснили, чому Світовий океан змінює колір». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути