четвер, 14 грудня 2017 07:25

На відео показали, як від виверження вулкану виник острів

Аерокосмічне агентство NASA опублікувало відео про те, як змінювався наймолодший на Землі острів - Хунга Тонга-Хунга Хаапай. Він знаходиться у Тихому океані. Унікальність цього вулканічного острову в тому, що після виверження він не пішов під воду.

Автор: Pikabu
  Острів утворився внаслідок виверження вулкану
Острів утворився внаслідок виверження вулкану

Острів утворився внаслідок виверження вулкану заввишки понад 1,3 км, який повністю знаходиться під водою в південно-західній частині Тихого океану. Виверження почалося у грудні 2014 року. Під час нього підводний вулкан викинув на поверхню потоки розпеченого повітря, пара, попелу і уламки скель. Попіл остаточно осів тільки в січні 2015 року, а на місці виверження з'явився новонароджений острів.

Дослідники чекали, що вода розмиє його протягом кількох років. На супутникових знімках помітно, що спочатку острів почав руйнувався. Та через півроку він перестав руйнуватися. Тепер експерти прогнозують, що Хунга Тонга-Хунга Хаапай існуватиме до 30 років.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Балі почалося виверження вулкана

На думку науковців, острів може допомогти в дослідженні Червоної планети. Його вулканічна порода схожа на марсіанський ґрунт.

У Перу вчені знайшли вулкан штучного походження. Всередині нього виявили довгу драбину. Висота насипу над вулканом складає 15 м. Побудували в часи неоліту. Всередині жерла розташовані сходи. По ним місцеві жителі спускалися вглиб. Стіни насипу всередині укріплені цеглою. Підлога колодязя покрита гіпсом. Стародавні перуанці використовували жерло вулкана для жертвопринесень. Розпалювали в ньому багаття.

Зараз ви читаєте новину «На відео показали, як від виверження вулкану виник острів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути