четвер, 10 серпня 2017 10:35

На вагу золота: скільки коштує іноземний диплом

На вагу золота: скільки коштує іноземний диплом
У Європі найдешевше навчатися у Фінляндії. Тут рік навчання коштує від 100 тис. грн. Фото: np.pl.ua

Щороку значно більше наших випускників їдуть вчитися за кордон. За останні два роки ця цифра збільшилася у кілька разів. Зараз там 55–60 тис. студентів з України.

"Зросла кількість абітурієнтів, що володіють англійською на розмовному рівні. Також більше інформації з'явилося в інтернеті про різні платні й безкоштовні програми навчання за кордоном. Це й сприяє виїзду наших абітурієнтів в інші країни", - розповідає Gazeta.ua експерт з питань інформатизації освіти Артур Кочерян.

Найпопулярніші для навчання країни - Польща, Німеччина, Чехія, Канада, Нідерланди та Велика Британія.

"Усі англомовні програми платні. Канадську й англійську освіту у світі цінують, але там вчитися дуже дорого. За рік навчання у Британії доведеться заплатити від 17 до 30 тисяч фунтів. У Канаді - 25-30 тисяч канадських доларів. Крім того, випускники канадських навчальних закладів мають право отримати робочу візу на термін, який дорівнює часу навчання. Нідерланди - хороша альтернатива Британії, Канаді чи США. Навчання там якісне. Проживання та харчування дешевше. У середньому обходиться 20 тисяч євро на рік", - коментує Gazeta.ua менеджер освітніх програм агенства Karandash Ірина Білуха.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дешево та сердито: скільки коштує навчання у регіонах

Найбільше українських студентів їде в Польщу. Там їх майже 17 тис. З цієї країни українські студенти мають найменше відмов. Вартість навчання у Польщі англійською мовою стартує від €1500.

"У Польщі українські студенти можуть навчатися безкоштовно, якщо мова навчання - польська. Якщо вони мають карту поляка, можуть отримувати стипендію. Крім того, безкоштовне навчання для іноземних студентів доступне у Чехії та Німеччині, але також мовою цих країн", - розповідає Gazeta.ua менеджер з питань вищої освіти за кордоном International House Kyiv Тетяна Руда.

У Європі найдешевше навчатися у Фінляндії. Тут рік навчання коштує від 100 тис. грн. Найдорожчі програми у Італії та Франції (від 400 тис. грн), в Австрії (від 440 тис. грн) та Швейцарії (від 600 тис. грн).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Не дешеве задоволення: скільки коштує диплом у столичних вузах

Цього року контрактне навчання в Україні подорожчало на 2–4 тис. грн. Вартість навчання залежить від регіону, престижності університету та кваліфікації викладачів. Найвищі ціни у столичних вузах. Найдорожчі регіональні університети - у Харкові, Одесі, Дніпрі, Чернівцях та Львові.

Зараз ви читаєте новину «На вагу золота: скільки коштує іноземний диплом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4069
Голосування Чи варто із дітьми вчити уроки?
  • У жодному разі не треба
  • Завжди потрібно
  • Треба до 5 класу
  • Потрібно, якщо дитина заробила погану оцінку
  • Слід тільки перевіряти виконане завдання
  • Треба, якщо про це благатиме дитина
Переглянути