Ексклюзиви
четвер, 27 серпня 2020 17:32

На STEM is FEM школяркам розповіли, як правильно писати есе в іноземні вузи

На STEM is FEM школяркам розповіли, як правильно писати есе в іноземні вузи
Освітній проект STEM is FEM працює в Україні з осені 2019 року.

Фахівець посольства Великої Британії в Україні Юлія Кондрушенко, яка відбирає учасників на британську стипендіальну програму Chevening, поділилася з українськими дівчатами секретами успішного написання есе та мотиваційних листів.

За її словами, есе та мотиваційні листи вимагають при подачі заявок на навчання, стажування, семінари, майстер-класи, волонтерство або роботу. Від грамотності написання залежить до 90% успіху.

Головне, що впливає на рішення рецензентів, - їхня конкретність, унікальність і оригінальність. Експерт розповіла, що зазвичай перші рецензенти переглядають листи поверхнево, щоб виділити серед тисяч текстів кілька десятків дійсно цікавих.

"Перший перегляд відбувається за принципом "треба зменшити кількість до того розміру, щоб її можна було прочитати й оцінити". В середньому роботодавець, HR або рецензент навчальної програми витрачає на прочитання резюме або есе 6 секунд. За цей час ви маєте привернути увагу до себе, виділитися серед інших, заінтригувати читача. Не варто починати із загальних фраз - як вас звуть, де ви навчаєтесь або працюєте. Починати треба з унікального, чого немає в інших, і того, що обов'язково запам'ятає читач", – каже Кондрушенко.

Зазвичай есе містить 150 слів. Кондрушенко радить вибирати тільки ті факти, які зачеплять читача і представлять автора як унікальну особистість. Також слід уникати кліше й абстрактності.

"Читач повинен побачити іскорку в ваших очах, що ви захоплені цією справою і можете "заразити" ентузіазмом інших. Про себе треба розповідати коротко. Конкретизувати свої цілі, таланти й інтереси. Якщо ви вивчаєте мови – розповісти, які і на якому рівні. Якщо є досвід роботи – де саме. Якщо ведете блог – надати посилання на нього. Всі елементи листа мають мотивувати читача запросити вас на співбесіду", – ділиться Кондрушенко

Радить писати ці тексти заздалегідь, щоб перечитати їх через тиждень або 2 і подивитися свіжим оком. Можна показати есе друзям або родичам, щоб зрозуміти слабкі сторони листа і зробити його кращим.

Освітній проект STEM is FEM працює в Україні з осені 2019 року. Його мета – зменшити дисбаланс чоловіків і жінок у технологічних сферах. В його рамках проходять семінари та екскурсії на підприємства, а кожні 2 місяці українські старшокласниці мають змогу взяти участь у 2-денному модулі, присвяченому одному з напрямків STEM.

"Ми вже провели модулі з біотехнологій, робототехніки, IT, екології та енергетики, 3D моделювання і друку. За час існування проєкту отримали понад 1000 заявок на участь від дівчат з усіх областей України. Учасниці розробили концепти роботів-дезінфекторів, лавок для дотримання соціальної дистанції і багато іншого. Сподіваємося, що дівчата і далі йтимуть за своїми мріями і досягнуть серйозних успіхів у технологічній сфері", – розповідає один з ініціаторів проєкту, інвестор компанії RefaceAI, IT-бізнесмен Сергій Токарєв.

Наприкінці серпня в Києві STEM is FEM проведе модуль на тему машинобудування.

Зараз ви читаєте новину «На STEM is FEM школяркам розповіли, як правильно писати есе в іноземні вузи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути