Ексклюзиви
пʼятниця, 07 травня 2021 16:14

На Марсі все ще можуть бути активні вулкани - дослідження

На Марсі все ще можуть бути активні вулкани - дослідження
Регіон знаходиться всього в 1,8 тис. км від станції InSight. Фото: pixabay.com

Вулкани на Червоній планеті все ще можуть бути активними. Свідчення вулканічної активності показали, що виверження на Марсі могли відбуватися впродовж останніх 50 тис. років.

Учені вважають, що на планеті є глибокі резервуари магми, ідеться на сайті Phys.org. У регіоні, який називається Рівнина Елізій, знайшли свідчення "наймолодшої" вулканічної активності.

Більшість вивержень на планеті сталися 4 млрд років тому. Велика частина вулканізму в регіоні Елізіум і в інших місцях на Марсі складається з лави, що тече поверхнею. Хоча є численні приклади вибухового вулканізму, це місце має інший вигляд. Регіон всього в 1,8 тис. км від станції InSight, якій вдалося зареєструвати декілька землетрусів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Знайшли рідкісний мінерал, який поширений на Марсі

Пилові бурі та несприятлива погода на Марсі майже позбавили енергії посадковий модуль InSight, що приземлився на рівнині Elysium Planitia 2018 року. На відміну від інших місць, куди NASA відправило марсоходи, потужні вітри не охоплюють Elysium Planitia. Пориви вітру необхідні, щоб здувати червоний марсіанський пил із сонячних панелей роботів. На поверхні InSight зібрався товстий шар пилу й заважає поглинати сонячне світло. Сонячні панелі InSight виробили в лютому 27% енергомісткості, а тому NASA вирішило перевести посадковий модуль у "режим сну" і тимчасово зупинити його місію.

Зараз ви читаєте новину «На Марсі все ще можуть бути активні вулкани - дослідження». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути