четвер, 28 січня 2021 17:56

Знайшли рідкісний мінерал, який поширений на Марсі

Знайшли рідкісний мінерал, який поширений на Марсі
Знайшли рідкісний мінерал, який поширений на Марсі фото: Pinterest

Учені виявили в льодах Антарктиди мінерал, який рідко трапляється на Землі. Йдеться про ярозит, який поширений на Марсі.

Жовто-коричневий мінерал утворюється в кислому середовищі і йому необхідна вода. Такі умови вкрай складно відшукати на теперішній Червоній планеті. Проте після того, як марсохід Opportunity вперше виявив ярозит на Марсі 2004 року, мінерал знайшли й в інших місцях Червоної планети, повідомляє Science.

"Марс - місце, де майже все покрите пилом", - говорить автор дослідження, геолог з Міланського університету Бікокка Джованні Бакколо.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Знайшли рідкісний череп динозавра із гребенем

Учені припускають, що лід дійсно міг забезпечити вологе середовище, необхідне для перетворення пилу в ярозит. На Землі ярозит є рідкісним мінералом, який з'являється в гірських відкладеннях, схильних до впливу дощів і вітру. За даними NASA, він також може утворюватися біля жерл вулканів.

Вивчивши частки за допомогою електронного мікроскопа, команда дійшла висновку, що ярозит утворився в кишенях льоду. Така знахідка свідчить, що мінерал утворився таким же чином і на Марсі. Щоправда, на Червоній планеті ярозит представлений відкладеннями товщиною до декількох метрів.

"Подібні масивні плити ярозита могли утворитися на Марсі, де є багато сировини для утворення мінералу", - сказав Джованні Бакколо.

У Грузії напередодні Нового року народилось цуценя незвичного кольору – зеленого. Власник собаки дав йому ім'я Грінч.

Зараз ви читаєте новину «Знайшли рідкісний мінерал, який поширений на Марсі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути