Ексклюзиви
четвер, 02 липня 2020 21:24

"Можна наразитися на опір усередині суспільства", - експерт про скасування ЗНО для учнів з ОРДЛО

"Можна наразитися на опір усередині суспільства", - експерт про скасування ЗНО для учнів з ОРДЛО
В багатьох учнів з ОРДЛО немає українських атестатів Фото: terminovo.te.ua

Цьогоріч механізм вступу для абітурієнтів з окупованих територій Донбасу та Криму уніфікували - вони всі зможуть вступати без ЗНО та за квотою.

"Ці зміни для вступу абітурієнтів із окупованого Донбасу запропонували дітям, яким важко дістатися на підконтрольну Києву територію", - говорить освітня експертка аналітичного центру CEDOS Ірина Когут.

За її словами, запізнілий процес прийняття цих змін і невизначеності щодо нюансів вступу йде не на користь атмосфері в суспільстві й допомозі вступників із окупованих територій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Такі рішення завжди породжують махінації і хабарництво - експерт про скасування ЗНО для донецьких

"Для реінтеграції учнів з тимчасово окупованих територій такі зміни дійсно були б позитивні, якби їх ухвалювали не за кілька тижнів до цьогорічного вступу, і якби все українське суспільство детально проінформовали про нововведення. В іншому ж разі можна наразитися на опір усередині суспільства, - додає Когут. - Крім цього, в багатьох учнів з окремих територій Луганської і Донецької областей немає українських атестатів. Є процедура, як вони мають засвідчити свій рівень знань. І процедура наче не складна, але університет має знати, як це робиться. Крім того, абсолютно незрозуміло, що робити з тими спеціальностями, для яких був прохідний бал із ЗНО вище за стандартний. Наприклад, у медичних вишах чи на спеціальності права він вищий. І наразі незрозуміло, що в такому разі робити дітям, які вступають на основі іспитів, а не зовнішнього незалежного оцінювання".

Обов'язкове зовнішнє незалежне оцінювання з української мови та літератури цього року складало 11 597 абітурієнтів із Донецької області та 4 444 вступника з Луганської.

Зараз ви читаєте новину «"Можна наразитися на опір усередині суспільства", - експерт про скасування ЗНО для учнів з ОРДЛО». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 4069
Голосування Чи варто із дітьми вчити уроки?
  • У жодному разі не треба
  • Завжди потрібно
  • Треба до 5 класу
  • Потрібно, якщо дитина заробила погану оцінку
  • Слід тільки перевіряти виконане завдання
  • Треба, якщо про це благатиме дитина
Переглянути