Ексклюзиви
пʼятниця, 04 вересня 2020 18:47

"Ми впевнено йдемо до освітньої катастрофи" - освітній експерт Віктор Громовий розповів про готовність шкіл до навчання в умовах пандемії

"Ми впевнено йдемо до освітньої катастрофи" - освітній експерт Віктор Громовий розповів про готовність шкіл до навчання в умовах пандемії
Навчання в умовах пандемії Фото: svidok.info

Школяра з підозрою на коронавірус мають негайно ізолювати. Підозра може і не справдитися. Але це передбачають інструкції, - говорить Gazeta.ua освітній експерт і редактор порталу "Освітня політика" Віктор Громовий. Він розповідає про те, як карантин вплине на освіту в Україні.

Чи може персонал освітнього закладу виявити хворобу і яким чином необхідно реагувати на ознаки захворювання в дитини?

Педагогічні працівники не є кваліфікованими медиками, та й кваліфіковані медики не можуть без спеціальних досліджень щось діагностувати. Тому це відбуватиметься на розсуд, стихійно. У разі такого випадку батьки повинні забрати дитину та звернутися до сімейного лікаря. Він направлятиме на відповідні обстеження.

Хто визначає баланс дистанційної та класної форми навчання? Від чого це залежить?

Це залежить від чотирьох зон карантину. У червоній зоні може бути лише дистанційне навчання. У помаранчевій та жовтій - змішане. Модель навчання має розроблятися на рівні конкретного закладу освіти.

Чи готовий уряд фінансувати змішану форму навчання? Та чи готові заклади освіти до такого нововведення?

Є безліч питань, пов'язаних з додатковим фінансуванням. Одне з найперших - це відсутність належного технічного оснащення. Коли вчитель говорить, що його старенький ноутбук "сконав" ще весною, то хтось має його забезпечити ним. Чи принаймні запропонувати варіант пільгового придбання.
Я пригадую, як 20 років тому в Туреччині відпрацьовували такі моделі пільгового придбання. Такі питання в нас абсолютно ніхто не вирішує.
Я маю масу фотографій, де в шкільних округах США видають ноутбуки малозабезпеченим. Там це було вирішено ще у березні-квітні. В Україні ж забрали 5 мільярдів гривень і в освіті нічого не додали. Я не кажу вже про інтернет покриття.
"Якось воно буде", - цей принцип ми сповідуємо. За все відповідає директор школи, а в директора ніяких додаткових ні фінансових, ні організаційних можливостей для змішаного навчання так і не з'явилось.

У червоній епідзоні продовжили канікули. Коли вони закінчаться, як там діятимуть далі? Чи встигатимуть вчителі за навчальними планами?

Це залежить від того, як розвиватиметься епідеміологічна ситуація. Якщо канікули триватимуть тиждень чи два, то це не створить проблеми. Якщо місяць чи два, то зрозуміло, що так. Але мій прогноз надзвичайно сумний. Я думаю, що через декілька місяців ми всі потрапимо до червоної або помаранчевої зони. Тому треба терміново готувати план Б.

Які заходи вживають у Європі для безпечного та комфортного навчання дітей?

В Італії до навчального року закупили нові меблі на 3 мільярда євро. Американська компанія Steelcase пропонує 57 варіантів нових освітніх просторів для посткарантинної школи. Там якщо у класах було 25 учнів, то відтепер класи ділять навпіл, по 12-13. В Україні хоч щось подібне роблять? Нічого. Ми впевнено йдемо до освітньої катастрофи.

Одна з найголовніших проблем української системи освіти - це відсутність належного фінансування?

І фінансування, і нормативні документи, які треба приводити до ладу. В нас діє поурочна система оплати праці. А при змішаному навчанні потрібна зовсім інша модель. Вчитель працює по суті в режимі повного дня. А якщо це індивідуальні консультації? Якщо груповий проект? Як це оплачувати? Іншої нормативної бази не з'явилось.

Пандемія коронавірусу - це найкраще, що сталося з освітою за останні сто років

Як зміниться освіта після введення карантинних заходів?

Для всього світу карантин став приводом для інвестування в освіту, новий освітній простір, індивідуалізацію навчання, та зменшення кількості учнів. Все це піде винятково на користь. Зараз вчителі опинилася в стані підвищеного ризику роботи та потребують відповідної оплати праці. Це також на користь освіті.

Які прогнози ви маєте на найближче майбутнє у сфері навчання?

Я люблю цитувати колишнього американського міністра, держсекретаря освіти Арне Дункана. Він казав, що краще, що сталося з системою освіти Нового Орлеану - це ураган Катріна, який зруйнував усі школи. Після нього американці не тільки відбудували школи, а й створили нову систему освіти. Пандемія коронавірусу - це найкраще, що сталося з освітою за останні сто років. Колосальні кошти пішли в освіту навіть у відсталих країнах. Окрім України. Але життя врешті змусить і в Україні це зробити.
Сьогодні нам необхідні екстраординарні кроки для відповіді на виклик пандемії. На жаль, я не бачу жодних ознак того, що в Україні це робиться.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ситуація з Covid-19 дозволила МОЗ мобілізувати бюджетні кошти - експерт

Зараз ви читаєте новину «"Ми впевнено йдемо до освітньої катастрофи" - освітній експерт Віктор Громовий розповів про готовність шкіл до навчання в умовах пандемії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути