пʼятниця, 21 вересня 2018 18:15

Методика Монтессорі вдома: як організувати простір для дитини

Методика Монтессорі вдома: як організувати простір для дитини
Заняття по методиці Монтессорі передбачають розвиток самостійності малюка. Фото: paginec

Серед батьків стають популярними дитячі садки, які працюють за методикою італійського педагога Марії Монтессорі. Хоч перший навчальний заклад за методикою відкрили ще 1907-го, підхід і досі актуальний.

"Принцип роботи системи Монтессорі - "Допоможи мені це зробити самому". Заняття побудовані на принципах свободи. Адже кожна дитина може навчатися самостійно. До прикладу, щось вигадала складати докупи фрукти, отже тренує самостійність. Робить це посидюче - розвиває концентрацію", - каже Gazeta.ua психолог Наталія Носаль.

У навчальних закладах, які працюють за методикою італійського педагога, створюють різні спеціальні зони. Вдома слід створити простір для творчості. Підготувати книги, олівці, стакани, папір і різні підручні засоби.

"У малюка має бути невеликий столик і стілець, власні полиці. Щоб дитина могла гратися на підлозі, потрібний килимок. Добре, якщо дитина самостійно зможе діставати речі з полиць. Також варто організувати побут для малюка. До прикладу, повісити гачки для одягу, які відповідають зросту. А ще варто забезпечити малюка власними ганчірочками, віничком і совком. Насмітила - зможе прибрати. Це вчитиме дитину самостійності. Взагалі треба сприяти тому, щоб дитина якомога більше робила самостійно. Хай навіть потім доведеться переробляти" , - радить фахівець.

Щоб дитина розвивалася, можна застосовувати різні підручні матеріали: кружки, тарілки, банки, різні ємності, шматочки дерева чи камінців, різні крупи, овочі, фрукти, намисто, ґудзики, фарби.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Система вихованння Монтессорі: 5 золотих правил

У дошкільному закладі N75 міста Львова здорові діти вчаться разом із розумово відсталими. Тут виховують і навчають за методикою Монтессорі. У садку діє 11 груп. У двох минулого року запровадили новий спосіб виховання — за програмою італійського лікаря та педагога Марії Монтессорі.

Зараз ви читаєте новину «Методика Монтессорі вдома: як організувати простір для дитини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4069
Голосування Чи варто із дітьми вчити уроки?
  • У жодному разі не треба
  • Завжди потрібно
  • Треба до 5 класу
  • Потрібно, якщо дитина заробила погану оцінку
  • Слід тільки перевіряти виконане завдання
  • Треба, якщо про це благатиме дитина
Переглянути