Ексклюзиви
неділя, 28 травня 2017 12:30

Ментальна арифметика: що це і для чого?

Ментальна арифметика: що це і для чого?
Ментальна арифметика розвиває обидві півкулі мозку. Фото: DoDo

"В основі ментальної арифметики - рахунки. Їх використовували в Древньому Китаї. Згодом рахівницю доопрацювали в Японії. Зараз методику автоматизували за допомогою комп'ютерної програми. Вона стала базисом сучасної ментальної арифметики. Ця методика у деяких країнах Азії, Китаї та Японії входить до шкільної програми", - розповідає співзасновник освітнього центру ментальної арифметики "Indigo Mental Club Роман Онищенко.

Gazeta.ua зібрала факти про ментальну арифметику

1. Що це?

Ментальна арифметика - японська методика розвитку інтелектуальних та розумових здібностей дитини. В основі - обчислення на спеціальних рахівницях. Їх називають "соробан" або "абакус". Числа на рахівниці позначені певним становищем на спиці. На кожній з них нанизано 5 кісточок. Вони розділені поперечною перекладиною. Пересувати кісточки необхідно двома пальцями: великим і вказівним. Перша спиця позначає одиниці. Наступна - десятки. Наступна за нею - сотні і так далі. Відтак діти ментально складають, віднімають, множать і ділять будь-які числа.

2. Для чого?

Завдяки заняттям ментальною арифметикою у дитини одразу розвиваються дві півкулі головного мозку. Адже людей, які можуть робити кілька справ одночасно, одиниці. Їх приблизно 5% у всьому світі. Ментальна арифметика допоможе розвинути ці здібності.

3. Що дасть?

Перш за все, дитина навчиться швидко рахувати. Відтак зможе "в умі" додавати, віднімати, множити та ділити як двозначні, так і шестизначні цифри. Крім того, у дитини розвиваються творчі здібності, мислення, пам'ять та дрібна моторика.

4. Коли варто починати?

Ідеального віку, коли потрібно починати заняття, не має. Але найбільш ефективний вік - від 5 до 15 років, кажуть фахівці. У цьому віці дитина швидко засвоює інформацію і легко освоює методику навчання. Дорослій людині навчитися ментальному рахунку набагато складніше.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Тренажер для розуму: відбудеться олімпіада з ментальної арифметики

Зараз ви читаєте новину «Ментальна арифметика: що це і для чого?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 4069
Голосування Чи варто із дітьми вчити уроки?
  • У жодному разі не треба
  • Завжди потрібно
  • Треба до 5 класу
  • Потрібно, якщо дитина заробила погану оцінку
  • Слід тільки перевіряти виконане завдання
  • Треба, якщо про це благатиме дитина
Переглянути