пʼятниця, 11 серпня 2017 17:15

"Мене тричі вербували співробітники КДБ" - телеведучий Юрій Макаров

"Мене тричі вербували  співробітники КДБ" - телеведучий Юрій Макаров
"У СРСР люди не могли поводитися вільно" - Юрій Макаров. Фото: Сергій Старостенко.


"Батьки розлучилися, коли мені було 3 роки. Тоді з мамою ми переїхали до із Софії (Болгарія - Країна) до Луганська", - згадує телеведучий Юрій Макаров.

У розмові з журналом "Країна" розповів, як змінилося його життя після переїзду до Радянського Союзу.

1. Коли ми переїхали з Болгарії до радянського Луганська, то потрапили y густий совок і недружнє оточення. Мама трохи виглядала інакше за місцевих – мала не таке пальто, черевики й вираз обличчя. Якось вона йшла вулицею, і з вантажівки в неї кинули помідор.

2. На 10 років випав із нормального життя після перегляду французького фільму "Три мушкетери". Мені було сім. Жив y двох паралельних вимірах. Один – радянська реальність із неусміхненими й нечемними людьми. Другий – дотепні чоловіки, які вміли захистити власну гідність. Там було все, чого мені бракувало навколо й у самому собі.

3. Моя молодість пройшла у країні, де ніхто не усміхався. У СРСР люди не вміли і не могли поводитися вільно. Зараз усміхнена людина на вулиці – норма. Років 30 тому це було ознакою соціального виклику.

4. З політичними поглядами визначився на першому курсі, коли кинули за ґрати батька. Він був політв'язнем. Його посадили на п'ять років за заборонені книжки, які він читав і давав іншим. Тоді зрозумів – із владою не можна співпрацювати.

Мій батько був політв'язнем. Його посадили на п'ять років за заборонені книжки, які він читав і давав іншим

5. Мене тричі вербували в університеті співробітники КДБ. Це була звична практика в Радянському Союзі. Викликали в деканат із пари, потім – у ректорат. Там казали, що в певній кімнаті на вказану годину мене чекають. Приязний чоловік у костюмі запитував, чи немає в мене чогось цікавого "по нашей части". Я казав, що нічого не помічав підозрілого. Навколо мене справді не було ні зрадників, ні дисидентів. Після зустрічі із КДБешником боявся спілкуватися з малознайомими людьми. Кожен міг бути стукачем.

6. 17-річним був затятим комсомольцем, мріяв про справедливе суспільство майбутнього. Коли ув'язнили батька, став соціал-демократом. 7 років роботи радянським журналістом y агенції РАТАУ (нинішній Укрінформ. – Країна) остаточно перетворили мене на антисовєтчика.

7. Агенство РАТАУ було протокольною конторою. У 87-му мені запропонували вступити y комуністичну партію. Від пропозиції відмовився. З роботи пішов.

8. У 80-x все дуже швидко змінювалося. Рік йшов за десять. Реальність настільки випереджала уявлення, що ніхто не міг передбачити розвиток подій.

Повну версію розмови з Юрієм Макаровим читайте в номері журналу "Країна" від 1 серпня 2017 року.

Зараз ви читаєте новину «"Мене тричі вербували співробітники КДБ" - телеведучий Юрій Макаров». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4069
Голосування Чи варто із дітьми вчити уроки?
  • У жодному разі не треба
  • Завжди потрібно
  • Треба до 5 класу
  • Потрібно, якщо дитина заробила погану оцінку
  • Слід тільки перевіряти виконане завдання
  • Треба, якщо про це благатиме дитина
Переглянути