Ексклюзиви
вівторок, 07 листопада 2017 09:10

Мати сучасної фізики: 150 років з дня народження Марії Кюрі
5

150 років тому, 7 листопада 1867-го, народилася Марія Склодовська-Кюрі. Вона - єдина в історії жінка, яка одержала дві Нобелівські премії.

Марія Склодовська була п'ятою дитиною у сім'ї варшавських вчителів. Батько викладав фізику. Мати очолювала гімназію.

Коли дівчині було 11 - від туберкульозу померла мати. Родина переживала скруту. Після закінчення школи працювала гувернанткою. У 24 роки вступила в Сорбонну.

Склодовська закінчила факультети фізики і математики. 1894-го зайнялася дослідженнями в лабораторії, якою керував фізик П'єр Кюрі. За рік Марія і П'єр одружилися. Але у квітні 1906 року П'єр загинув у вуличній катастрофі.

Автор: twitter.com
 

"Наше життя було повністю віддане науковій роботі. Наші дні минали у лабораторії. Ми жили дуже дружно, наші інтереси у всьому збігались: теоретична робота, дослідження у лабораторії, підготовка до лекцій або іспитів. За 11 років нашого спільного життя ми майже ніколи не розлучалися", - згадувала вчена.

1897-го науковець почала роботу над своєю докторською дисертацією, присвяченою дослідженню радіоактивності. Через рік Марія і П'єр Кюрі оголосили про відкриття двох нових радіоактивних елементів — радію та полонію.

Автор: polmedia.ru
 

Марія Кюрі померла 4 липня 1934 роки від хронічної променевої хвороби.

Gazeta.ua підготувала цікаві факти з життя відомого науковця.

1. Двічі Нобелівський лауреат

Марія Склодовська-Кюрі отримала Нобелівську премії з фізики і хімії. Вона стала першою жінкою в історії, яку двічі удостоїли найвищої нагороди у науковому світі. Першу нагороду з фізики 1903-го вона отримала спільно з чоловіком П'єром Кюрі. Другу премію у галузі хімії їй присудили 1911 року.

Автор: twitter.com
 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 137 років тому народився геній

2. Перша жінка-професор

1903-го Марія Кюрі отримала науковий ступінь в університеті Сорбонни. Вона захистила докторську дисертацію "Дослідження радіоактивних речовин". Її робота стала найбільшим внеском у науку, зазначила комісія з присудження наукового звання. Їх запропонували викладати в університеті. За життя науковцю присудили 20 наукових стипендій.

3. Засновник інституту

У пам'ять про чоловіка Марія, за підтримки французького уряду, відкрила Інститут радію. Спочатку заклад орієнтувався на дослідження у галузі фізики та хімії. Через кілька років у ньому почали проводити дослідження з медицини.

Автор: april-knows.ru
 

4. Жертва радіації

Марія Кюрі носила нагрудний ланцюжок - талісман. Він був наповнений радієм. Жінка працювала без захисних засобів. Робота з радіоактивними речовинами вплинула на здоров'я. Вона перенесла операцію на нирках. Згодом з'явились проблеми зі слухом та зором. З 1923-го по 1930 рік перенесла 7 операцій на очах.

Автор: commons.wikimedia.org
 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Правда і вимисел у житті великого гіпнотизера ХХ ст. Вольфа Мессінга

5. Мати сучасної фізики

Марію Кюрі назвали матір'ю сучасної фізики. Тіло жінки було настільки радіоактивним, що її ховали у труні, яку забили свинцевою кришкою завтовшки 2,5 см. 1995 року видатного науковця переносили у Пантеон. Тоді зробили заміри рівня радіації внутрішньої труни. Він у 30 разів перевищував фонові показники. Зараз особисті речі вченого, її меблі, книги, лабораторні записи зберігають у Національній бібліотеці в Парижі.

Зараз ви читаєте новину «Мати сучасної фізики: 150 років з дня народження Марії Кюрі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 4069
Голосування Чи варто із дітьми вчити уроки?
  • У жодному разі не треба
  • Завжди потрібно
  • Треба до 5 класу
  • Потрібно, якщо дитина заробила погану оцінку
  • Слід тільки перевіряти виконане завдання
  • Треба, якщо про це благатиме дитина
Переглянути