пʼятниця, 07 липня 2017 08:01

Як жила одна з найкрасивіших жінок XX століття
19

Вів'єн Лі
Фото: vev.ru/blogs
Вів'єн Лі
Вів'єн Лі сама обрала собі псевдонім
Вів'єн Лі в дитинстві
Вів'єн Лі. Клеопатра

8 липня 1967 року стало не стало однієї з найкрасивіших і найбільш талановитих акторок XX століття - Вів'єн Лі. Того дня всі лондонські театри на знак скорботи погасили вогні своїх афіш. За заповітом актриси, її тіло піддали кремації, а прах розвіяли над невеликим озером у її маєтку.

Автор: vev.ru/blogs
  Вів'єн Лі
Вів'єн Лі

Gazeta.ua пропонує згадати найцікавіші факти з життя Вів'єн Лі.

Автор: vev.ru/blogs
  Вів'єн Лі в дитинстві
Вів'єн Лі в дитинстві

1. Вів'єн була британкою, але місцем її народження значиться Індія. Справжнє ім'я акторки - Вівіан Мері Хартлі. З 7 років вона виховувалася в англійському монастирі. Ще дитиною зрозуміла, ким хоче бути. "Я стану великою акторкою", - говорила Вівіан. Батько підтримав бажання доньки і допоміг їй вступити до Лондонської Королівської Академії Драматичних мистецтв, пише vev

Автор: vev.ru/blogs
  Вів'єн Лі
Вів'єн Лі

2. Проходячи навчання в Академії, Вівіан вийшла заміж за адвоката Лі Холмана.

Вперше Вівіан побачила його, коли гостювала у своїх подруг Клер і Хіларі Мартін в селі Холкоум. Дівчата стояли біля вікна, милуючись проїжджаючими по вулиці мисливцями. Один із них був особливо гарним - прекрасна посадка, немов народився в сідлі, справжній англієць і джентльмен – Лі Холман.

Красень зустрічався з іншою дівчиною, все йшло до заручин, але Вівіан це не зупинило. Герберт Лі Холман був офіційно представлений Вівіан Хартлі на балу, який влаштовувало Мисливське товариство Південного Девона.

Автор: vev.ru/blogs
  Вів'єн Лі і Герберт Лі Холман
Вів'єн Лі і Герберт Лі Холман

Їх весілля відбулося 20 грудня 1932 року. Нареченому було 32, нареченій -19. Донька Вівіан і Лі Холмана Сюзанна народилася 12 жовтня 1933 року. У щоденнику Вівіан записала: "З'явилася дитина - дівчинка". А подрузі, яка прийшла провідати її в пологову клініку, сказала: "Все було так безглуздо. Не думаю, що в найближчому майбутньому я знову зважуся на це".

Автор: vev.ru/blogs
  Вів'єн Лі з донькою
Вів'єн Лі з донькою

3. Перший агент акторки запропонував їй як сценічний псевдонім ім'я Айпріл Морн, але Вівіан вигадала свій - Вів'єн Лі.

4. Перед тим, як познайомитися з другим своїм чоловіком Лоуренсом Олів'є, вона безліч разів сходила на всі його спектаклі і твердо переконалася в своєму намірі бути з ним.

Олів'є був також вражений грою молодої акторки. Їх зустріч переросла в дружбу, а потім і в бурхливий роман, який почався на зйомках фільму "Полум'я над Англією" 1936 року. На екрані актори зіграли закоханих і після цього вже не розлучалися, незважаючи на те, що обидва впродовж шести років не могли отримати розлучення від колишніх коханих, пише aif

Автор: vev.ru/blogs
  Вів'єн Лі і Лоуренс Олівьє
Вів'єн Лі і Лоуренс Олівьє

"Не пам'ятаю жодного дня свого життя, коли б я не згадував, як батько залишив мою матір заради найкрасивішої жінки у світі, і як моя мати продовжувала любити його. Він був хорошою людиною, і я не відчуваю ніякої гіркоти. Вів'єн і Ларрі мали бути разом, вони були чудовою парою", - розповідав в одному з інтерв'ю син Лоуренса від першого шлюбу Таркуїн Олів'є.

5. Саме Лоуренс Олів'є запропонував Вів'єн спробувати себе на роль Скарлетт О'хари у фільмі "Віднесені вітром".

На роль Скарлетт претендувало близько півтори тисячі акторок, разом із найпрославленішими зірками Голлівуду.

Автор: vev.ru/blogs
  Вів'єн Лі - Скарлетт
Вів'єн Лі - Скарлетт

"Вона Скарлетт - темна конячка і виглядає до дідька привабливо", - так сказав режисер "Віднесених вітром" після проб Вів'єн.

6. Після гучного успіху спільного фільму "Леді Гамільтон" Вів'єн і Лоуренс стали улюбленцями Черчилля, який до кінця свого життя запрошував зоряну пару на всі звані вечері.

Автор: vev.ru/blogs
  Вів'єн Лі і Черчилль
Вів'єн Лі і Черчилль

7. Двічі переривалася вагітність акторки. Вів'єн так і не змогла народити чоловікові дитину, тому мала глибоку депресію.

Картина "Трамвай" Бажання" принесла Вів'єн другий "Оскар". Але остаточно підірвала і її здоров'я, і стосунки з Лоуренсом Олів'є. Вів'єн Лі не раз говорила, що саме роль Бланш Дюбуа привела її до божевілля і психіатричної клініки, куди акторка змушена була лягти в 1953 році.

Автор: vev.ru/blogs
  Вів'єн Лі могла викурити 3-4 пачки цигарок на день
Вів'єн Лі могла викурити 3-4 пачки цигарок на день

Цьому також передувала болісна поїздка на Цейлон для зйомок у фільмі "Прогулянка слона". Олів'є від запропонованої головної чоловічої ролі відмовився. У жаркому і вологому кліматі в актрки загострився туберкульоз. До того ж Вів'єн сумувала за чоловіком і режисер відправив Лі додому, а її роль віддав Елізабет Тейлор.

У Лондоні Вів'єн, з якою в дорозі трапився ще один напад, зустрічав Олів'є. Він одразу ж забрав її не додому, а в клініку.

Автор: vev.ru/blogs
  Вів'єн Лі і Лоуренс Олівьє
Вів'єн Лі і Лоуренс Олівьє

"Вона ставала зовсім не тією жінкою, в яку я колись закохався. Вона тепер була мені настільки чужою, наскільки це можна уявити", - говорив Олів'є.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вів'єн Лі померла від сухот

Свої слова актор підтверджував діями. Доки Вів'єн намагалася впоратися з нападами і реакцією на них оточуючих, він закрутив роман із акторкою Джоан Плоурайт. Про розлучення Лоуренс Олів'є попросив у1960 році, відправивши Вів'єн Лі телеграму і подарувавши їй на прощання роллс-ройс. Після того, як розлучення було оформлено офіційно, актор швидко одружився на Плоурайт, яка згодом народила йому трьох дітей.

8. До самої смерті Вів'єн зберегла титул леді, який дістався їй від Олів'є, і так і не вийшла заміж ще раз, хоча і отримувала пропозиції від близького друга, актора Джека Мерівейла.

Автор: vev.ru/blogs
  Вів'єн Лі і Лоуренс Олівьє
Вів'єн Лі і Лоуренс Олівьє

"Вона любила його (Олів'є) до самого кінця, в цьому немає сумнівів. Його фотографія стояла на її нічному столику. Він був любов'ю всього її життя. Вона - його великою пристрастю", - такими були слова Таркуїна.

Вів'єн Лі зіграла головну роль у британському фільмі "Цезар і Клеопатра" режисера Гебріела Паскаля в 1945 році. Стрічка стала останньою екранізацією п'єси Бернарда Шоу, знятою за його життя. Образу, втіленому на екрані Лі, автор виніс суворий вердикт: "Вона абсолютно не підходить".

Автор: vev.ru/blogs
  Вів'єн Лі. Клеопатра
Вів'єн Лі. Клеопатра
Зараз ви читаєте новину «Як жила одна з найкрасивіших жінок XX століття». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути