вівторок, 30 січня 2018 07:25

Марс вбили пилові бурі

Марс вбили пилові бурі
Марсіанські пилові бурі "крадуть" атмосферу Червоної планети Фото: XMARS.

Умови на Марсі зараз не сприяють майбутній його колонізації. Проте в минулому Червона планета мала більш комфортне середовище і стійку атмосферу, яка руйнувалась через пилові бурі.

Експерти впевнені, що багато мільйонів років тому на Марсі переважав теплий і вологий клімат. Вивчивши дані орбітального апарату планети, фахівці помітили значні зміни атмосфери в період пилових штормів. Результати дослідження опубліковані в науковому журналі Nature Astronomy.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: NASA розказали про появу "кривавого Супермісяця"

В середньому шарі збільшується обсяг водяної пари, що піднімається разом з пилом під час бур на поверхні Марса. Він не володіє сильним магнітним полем, тому ніщо не сприяє його ресурсам потрапляти в космос при розростанні пилових хмар.

В атмосфері Червоної планети помітили коливання рівня метану. Це може вказувати на поклади газу в ґрунті. Також на невеликій глибині вчені виявили величезні площі льодовиків. Дослідники вважають, що всі багатства Марса ховаються в його надрах, але вивчити їх через несприятливі умов колоністи зможуть нескоро.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Знайшли схожу на Землю планету

Астрономи вперше знайшли в кульовому скупченні неактивну чорну діру зоряної маси. Вважалося, що більшість чорних дір повинна була зникнути з кульових скупчень за короткий час. Адже вони дуже швидко стають наймасивнішими об'єктами в системі і викидаються назовні.

Зараз ви читаєте новину «Марс вбили пилові бурі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути