пʼятниця, 19 січня 2018 09:06

Астрономи виявили мертву чорну діру

Астрономи виявили мертву чорну діру
Астрономи вперше знайшли в кульовому скупченні неактивну чорну діру зоряної маси. Фото: korrespondent.net

Астрономи вперше знайшли в кульовому скупченні неактивну чорну діру зоряної маси. Вважалося, що більшість чорних дір повинна була зникнути з кульових скупчень за короткий час. Адже вони дуже швидко стають наймасивнішими об'єктами в системі і викидаються назовні.

Про відкриття повідомляється на сайті European Souther Observatory. Зазначається, що воно дає нову інформацію про зоряні скупчення цього класу, чорні діри і походження подій, що супроводжуються випромінюванням гравітаційних хвиль.

Кульові скупчення зірок є гігантськими кулями з тисяч зірок, які обертаються навколо більшості галактик Всесвіту. Вони є одними з найдавніших зоряних систем, що відомі ученим. Формувалися приблизно тоді, коли формувалися і починали рости перші галактики Всесвіту. На разі астрономам відомо близько 150 кульових скупчень зірок у нашій галактиці Чумацький шлях.

У новій роботі дослідники на чолі з Бенджаміном Гизерсом вивчили одне з таких кульових скупчень під назвою NGC 3201. Воно розташоване на небі в південному сузір'ї Вітрила. Спостерігаючи це скупчення за допомогою великого телескопа, вчені звернули увагу на те, що одна з зірок скупчення рухається вперед-назад зі швидкістю близько декілька сотень тисяч кілометрів на годину з періодом 167 діб. Розрахунки, проведені командою, показали, що причиною цього незвичайного руху може бути лише невидимий об'єкт масою близько 4 мас Сонця – тобто, чорна діра зоряних мас. Точніші значення мас, розраховані авторами, становлять 0,8 маси Сонця для зірки і 4,36 маси Сонця.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Показали, як чорна діра поглинає галактику

Надмасивна чорна діра з'явилася через 690 млн років після Великого вибуху.
Маса небесного тіла складає близько 800 млн мас Сонця, пише korrespondent.
Науковці виявили чорну діру в галактиці J1342 + 0928 в сузір'ї Волопаса. У зв'язку зі зміщенням чорну діру бачать такою, якою вона була понад 13 млрд років тому.

Зараз ви читаєте новину «Астрономи виявили мертву чорну діру». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4069
Голосування Чи варто із дітьми вчити уроки?
  • У жодному разі не треба
  • Завжди потрібно
  • Треба до 5 класу
  • Потрібно, якщо дитина заробила погану оцінку
  • Слід тільки перевіряти виконане завдання
  • Треба, якщо про це благатиме дитина
Переглянути